Джо Байдън критикува Беларус заради арестувания опозиционен журналист

Президентът на Съединените щати Джо Байдън разкритикува Беларус за това, че принуди самолет на „Райънеър“ да се приземи извънредно в Минск и арестува опозиционния журналист Роман Протасевич, който се намираше на борда. Информацията предаде БНР.

Вчера беларуската държавна телевизия излъчи видео, в което 26-годишният журналист се признава за виновен по обвинения за организиране на масови безредици.
Протасевич проговори от следствения арест, за да опровергае информацията, че здравословното му състояние не е добро.

„Мога да заявя, че нямам никакви проблеми със здравето, че отношението на служителите към мен е максимално коректно и по закон. Сега продължавам да сътруднича на следствието и давам показания с признания по повод организацията на масови безредици в Минск“, каза той.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Този възмутителен инцидент и видеото с г-н Протасевич, което изглежда записано под натиск, са срамни атаки както срещу политическото несъгласие, така и срещу свободата на словото“, заяви Байдън.

Американският държавен глава приветства новините, че Европейският съюз призова за икономически санкции и други мерки срещу лица и организации от Беларус. Байдън допълни, че екипът му разработва подходящи опции, за да може лицата, отговорни за инцидента, да понесат съответни последствия.

Бащата на журналиста Протасевич заяви за Би Би Си, че се страхува, че синът му може да е подложен на мъчения в ареста в Беларус.

„Подобно нещо не би трябвало да се случва през XXI век в сърцето на Европа“, каза Дмитри Протасевич. Той се надява, че цялата международна общност ще окаже безпрецедентен натиск върху властите в Беларус.

Подобни статии

Ангела Меркел стана служебен канцлер на Германия

Тя ще остане на поста до постигането на коалиционно споразумение между...

Още в катергорията

Ангела Меркел стана служебен канцлер на Германия

Тя ще остане на поста до постигането на коалиционно...

Тайван: Конфликт с Китай ще е световна катастрофа

По-рано говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян протестира...

САЩ може да премахнат визите за българи при престой до 90 дни

Освен България другите три страни, за които предстои да...