Дни на испанската музика в София

Миналата седмица се проведоха в София няколко музикални събития, свързани с Испания.

На 14 май пред многобройна публика и с голям медиен успех се проведе концертът „Испания“, организиран от Симфоничния оркестър на БНР и с творби от испански композитори, сред които блесна изпълнението на испанския китарист Рафаел Агире, финалист от наградите Грами, който изпълни концерта на Аранхуес от Хоакин Родриго.

На 18 и 19 май се състояха четири концерта на Ара Маликян, посланик на кампанията „Испания със сигурност“, протекъл с обичайната ентусиазирана публика в НДК в София. Проведоха се концерти и в Пловдив и Варна.

В петък 21 май се проведе „Европейски танц“ в рамките на Европейския музикален фестивал, в който Институт Сервантес участва с изпълнението на двойката Стефан Николов и Магдалена Янева, които изпълниха своята фламенко танцова версия на „Астуриас“, по Исак Албенис. Събитието се проведе в Ларгото и бе представено от Георги Митов, председател на Асоциацията на испаноговорящите журналисти.

На 25 май, с испанска музика, изпълнена от китаристите Димитър Танев и Тодор Танков бе открита фотографската изложба „Съприкосновения. Испания, България“. Изложбата бе открита от посланик Алехандро Поланко, директора на БТА Кирил Вълчев и директора на дирекция „Култура“ на Столична община, Биляна Генова. Изложбата ще бъде отворена за посещение в Галерия на открито в градската градина пред националния театър до 7 юни.

Оля Ал-Ахмед

Подобни статии

Холивуд идва в София: Джон Малкович ще поставя пиеса в Народния театър

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход да се присъедини...

Още в катергорията

Холивуд идва в София: Джон Малкович ще поставя пиеса в Народния театър

Американският киноактьор, продуцент и режисьор от хърватски произход да...

Панагюрище отбеляза 166 години от рождението на Райна Княгиня

На 18 януари Панагюрище отбеляза 166 години от рождението...

Внушителен дебют за „Писък” в САЩ (ВИДЕО)

Филмът на ужасите събра 30,6 милиона щатски долара след...