Доц. Мангъров: Мажоритарната система щеше да бъде най-доброто, което този парламент можеше да направи

“На пандемия и свършва горивото. Тя ще затихне, когато вирусът премине поне през 70/100 от населението не само у нас, а и по цялото земно кълбо”, заяви Атанас Мангъров 

Пандемията от коронавирус определена отхлаби примката, която бе наложила над българското население през последните няколко месеца. Това е добра новина, но перспективата все още не е ясна. Очаква се през лятото това затишие да продължава и дори да се задълбочава, което ще накара хората почти напълно да забравят за COVID. Дали обаче през есента кошмарът няма да започне да се завръща, е много трудно да се прогнозира от когото и да е било.

От сайта fakti.bg потърсиха компетентното мнение на доц. Атанас Мангъров по темата “Ковид”

– Доц. Мангъров, намираме ли се в последните мигове на пандемията?

– В последните мигове не точно, но общо взето е към края. Просто защото на тази пандемия и свършва горивото. Тя ще затихне, когато вирусът премине поне през 70/100 от населението не само у нас, а и по цялото земно кълбо. Там, където не е бил, той рано или късно ще отиде. Затова тези страни, които се затвориха и решиха, че им се е разминало, трябва да знаят, че няма да им се размине. В момента, в който вирусът по една или друга причина отново се появи там, всичко ще започне отначало. Имам предвид страни като Нова Зеландия, Австралия. Островни държави се затвориха и си помислиха, че с това нещата за тях ще приключат.

– В този смисъл и поглеждайки назад, каква беше добрата политика, при която да се минимизират щетите, тоест да не губим толкова много човешки животи? Факт е, че и в двата случая – и когато се затваря, и когато не се затваря, умират много хора.

– Вижте, това е природно бедствие. Всички, които не могат да понесат срещата с този вирус, в крайна сметка загиват. Да, въпросът беше да се минимизират щетите като човешки жертви, но и да се минимизират щетите върху икономиката. Не бива да се забравя, че в числата на човешките жертви влизат не само тези, които са директно – от или с COVID, а и тези, които са починали в резултат на спирането на медицинската помощ поради мерките за COVID. Вижда се, че в нашата страна за миналата година са доста повече хората, които са починали от други заболявания. Става дума за ексцесивната смъртност и тя се дължи на това, че тези хора не са получили адекватни медицински грижи. Това нещо се отнася не само за нашата страна, но и за всички останали страни по света.

– Имате ли притеснения, че наесен всичко може да започне отначало? Тоест много заразени, затваряния и с това цялостна липса на нормален живот – да живеем на сезони, един вид?

– За да се започне отначало трябва да има хора, които да нямат имунен отговор спрямо COVID-a. Този имунен отговор се получава както след естествената среща с вируса, така и чрез ваксините. Ако дотогава има голяма брой хора, които все още не са срещали с вируса, просто епидемията ще продължи. Както казах, ще я има, докато не мине поне през 70/100 от населението.

– Вие сте скептичен към ваксините, с които разполагаме към момента, но ако след година-две бъде създаден универсален имунизационен продукт, достатъчно изпитан, ще призовете ли хората да се ваксинират срещу COVID и други заболявания?

– Ако все още COVID тогава съществува, в което силно се съмнявам, да. Колкото до ваксините срещу другите заболявания, аз винаги съм бил привърженик на ваксините. Но тези ваксини сега, винаги съм казвал, че не са създадени по правилата на изкуството. Опитите за тяхното силово налагане като средство за масова имунизация са неетични и неправилни.

– За кога прогнозирате, че коронавирусът ще изчезне?

– Първо, ние не поискахме да направим едно сероепидемиологично проучване, с което да установим каква част от населението в нашата страна се е срещало с вируса. Това се прави по същия начин, както се определят предизборните нагласи – кой за кого ще гласува, само че в случая се изследват антителата на хората в едно такова репрезентативно проучване. Ако ние бяхме направили това нещо, сега щяхме да имаме едни сравнително сигурни статистически данни, въз основа на които ние да направим съответните изводи и прогнози. За съжаление това нещо не стана.

И все пак, ако разсъждаваме – на всеки открит заразен от COVID се падат 3-4, даже 5 неоткрити, но също толкова заразени и заразни. В нашата страна до момента има около 400 000 потвърдени случая на COVID. Ако ги умножим по 4 или 5, би трябвало да има около 2 млн. души, които да са се срещали по естествен път с вируса. Към днешна дата се каза, че около 1 млн. души са получили по една доза от ваксина, това общо прави някъде между 2.5 и 3 млн. души. Тоест не сме твърде далеч от сакралната цифра, вземайки предвид това, че нашето население е някъде между 6 и 7 млн.

По отношение на политическата Ви дейност, възнамерявате ли да продължите участието си в политиката, или в хода на една кампания установихте, че това не е работа за Вас?

– Не бих казал, че е точно работата за мен, защото аз съм лекар. Аз влязох в тази игра, защото исках да се опитам да променя нещата от медицинска гледна точка, да покажа неефективността и абсурдността на тези мерки, които се налагаха, и тяхното пагубно влияние както върху здравето и психиката на хората, така и върху икономиката.

Иначе на останалата част от въпроса – зависи как ще продължат нещата. Аз лично мисля, че при едни нови избори ще се възпроизведе това, което се получи при този, съществувал за много кратко време, парламент. Аз продължавам да твърдя, че най-доброто, което този парламент можеше да направи, е да въведе мажоритарната система в два тура. Мисля така, защото по този начин на втория тур хората биха определяли кой с кого да се съюзи, кого измежду многото да изберат, а не да вкарат в парламента пак същите хора и те да правят пазарлъци и всякакви такива невероятни сделки – само и само, за да останат във властта.

– И все пак, каква е вероятността на следващите избори отново да бъдете кандидат за народен представител?

Не малка.

– С АБВ ли ще продължите да работите?

– Най-вероятно.

Подобни статии

ДНСК спира строителството на „Златен век“

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата в Страсбург...

Още в катергорията

ДНСК спира строителството на „Златен век“

От компанията се заканиха да заведат дело срещу държавата...

Разрешиха болничните свиждания

От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен...