Ердоган: Турция е решена да защити националната си кауза Кипър

„Суверенитетът и равният статут на кипърските турци трябва да бъдат признати и ние никога няма да позволим техните права да бъдат нарушени”, заяви още турският президент

Ако ще има нов процес на преговори в Кипър, той трябва да се води между две държави, а не между две общности, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Той се включи чрез телеконферентна връзка в церемонията за пускането в експлоатация в Северен Кипър на напоителния канал, част от системата на изградения подводен тръбопровод за пренос на вода от Турция към острова, предаде БНР.

„Турция е решена да защити националната си кауза Кипър”, подчерта президентът Ердоган. Той увери, че „родината” ще продължи да стои като гарант за кипърско-турския народ, за да осигури сигурност и стабилност в региона на Източното Средиземноморие. Според Ердоган трябва да се приеме реалността, че на острова има два отделни народа и две отделни държави. В бъдещи преговори трябва да се определи как те могат да си сътрудничат.

„Суверенитетът и равният статут на кипърските турци трябва да бъдат признати и ние никога няма да позволим техните права да бъдат нарушени”, заяви още турският президент. Новите предизвикателства по Кипърския въпрос Ердоган отправи в реч, осъществена чрез телевръзка със Северен Кипър днес.

Това стана по време на церемонията за откриването на напоителния канал, по който вода от Турция ще тече към селскостопанска земя в Северен Кипър. Проектът струва близо 280 млн. турски лири. За участие в церемонията на острова пристигна вицепрезидентът на Турция Фуат Октай. Той подчерта, че новата водна транспортна връзка е „още един важен осезаем знак за подкрепата на Турция към Севернокипърската турска република”.

Подобни статии

Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва в това...

Още в катергорията

Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва...

ООН оповести нови данни за жертвите на конфликта в Сирия

Организацията твърди, че предишните числа са били "занижени" Най-малко 350...