Заев с послание до Радев: Покажете европейско ниво и дайте шанс на РСМ за присъединяване към ЕС

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев подчерта в интервю пред Македонската радио и телевизия (МРТ), че вярва, че ще се намери решение на отворените въпроси с България и изпрати послание директно до президента Румен Радев и служебното правителство да покажат европейско ниво спрямо един от своите първи съседи, Северна Македония, предава Агенция „Фокус“.

По неговите думи, София трябва да даде шанс на Скопие да продължи процеса на присъединяване към Европейския съюз, позовавайки се на консенсусното решение на всички 27 страни-членки на ЕС, включително България, че РСМ е изпълнила всички условия за започване на преговори.

Той добави, че очаква първата междуправителствена конференция да се проведе след заседанието за вземане на Съвета на министрите и призова България да продължи в духа на европейските маниери и отново да насочи вниманието на Европейския съюз към региона.

„Нека продължим да изграждаме приятелство, важно е каква история пишем сега, нашите млади хора искат да отворят вратите и възможностите за сътрудничество, а не да остават в миналото“, посочи Заев.

Той добави, че по време на посещението му в Брюксел миналата седмица е съобщил на всички европейски институции и всички европейски държави, че докато македонският език и македонската идентичност са на масата, Скопие няма да води преговори.

„Идентичността и езикът не подлежат на договаряне. Това, което нашите хора трябва да знаят, е, че Европа има дълг към нас. Ние изпълнихме всичко. Северна Македония е държава, която чака най-дълго от всички, които искат да продължат европейския път. От всички държави, които някога са били кандидати, сега са членове или все още са кандидати, ние чакаме най-дълго, 16 години“, заяви Заев в интервюто и отбеляза, че без Северна Македония разширяването на ЕС, което той декларира стратегическата си цел, е застрашено

 

Подобни статии

Още в катергорията