Заев търси помощта на Гърция заради отношенията с България. Мицотакис обеща подкрепа

„Необходима ни е помощта на Гърция, която в момента е наш стратегически партньор“, заяви македонският  премиер

България сама измисли този проблем. Аз лично дори не мога да ви го обясня какъв е той, защото той е комичен. Такъв проблем няма.

Това казва македонският премиер Зоран Заев пред в. „Катимерини“, предава БНР.

„Според мен ние ще намерим решение с България. Необходима ни е помощта на Гърция, която в момента е наш стратегически партньор. Гърция говори на висок глас в Европейския съвет чрез премиера Мицотакис и външният минисътр Дендиас за интеграцията на Западните Балкани в ЕС и е фокусириана върху този процес“, допълва Зоран Заев, който участва на икономическия форум в Делфи, край Атина.

Премиерът на Република Северна Македония твърди, че преговорите с България били „забавени поради изборите у нас“.

„Ние продължаваме да преговоряме с тях. Ние сме приятели с всички. България сама измисли този проблем. Аз лично дори не съм в състояние да ви обясня самия проблем, защото това е комичен проблем, несъществуващ проблем. Ние трябва да намерим решение, защото това е в интерес и на българите, и на македонците от Северна Македония. Това ще бъде от полза за всички“, казва още Заев.

Според него „страната му е изпълнила на 100% необходимите реформи за започване не преговори за членство в ЕС“ и ако България иска, може да блокира страната му по време на преговорния процес.

„България ще има 3 пъти по 35 възможности след това да ни блокира, ако иска! Ние наистина искаме подобрим сътрудничеството със съседите си! Малка страна сме, заобиколена от приятели. Трябва ми помощ от Гърция – наш стратегически партньор вече. Гласът на Гърция чрез премиера Мицотакис и външния министър Дендиас се чува силно в съвета на Европейския съюз! Те са лидери в процеса на присъединяване на Западните Балкани към съюза“.

 

 

От своя страна гръцкият премиер Кириакос Мицотакис обяви, че Гърция подкрепя присъединяването на Северна Македония в Европейския съюз.

 

Премиерът на Гърция проведе разговор с премиера на Северна Македония Зоран Заев. Срещата се състоя след икономическия форум в Делфи. Двамата обсъдиха двустранните отношения. Гръцките представители подкрепят европейската перспектива за Северна Македония при спазване на условието за добросъседство.

Очаква се и придържане към условията в Преспанското споразумение. Гърция очаква решение на въпроса с България, но без да участва в неговото намиране.

Обсъдено е и как да бъдат разширени двустранните инвестиции. Разглеждат се общи инвестиционни програми и варианти за туризъм.

Македонското правителство припомня, че страната е изпълнила всички условия за започването на преговори с Европа.

Подобни статии

Още в катергорията