Заловени българи в ЮАР за трафик на наркотици са осъдени на 60 години затвор

Нашенците са осъдени за наркотрафик и незаконно влизане в страната с фалшиви документи

Трима българи са били осъдени на общо 60 години затвор за трафик на наркотици в Южна Африка. Те са участвали в транспортирането на една от най-големите пратки кокаин, залавяни в републиката, съобщи местният локалният сайт „Нюз24“, предава fakti.bg.

973 пакета от този вид наркотик били заловени на 1 март на кораб, хвърлил котва в пристанището на югозападния град Салданя. Уличната стойност на дрогата, укрита в трюма на „Уиндуърд“, е оценена на 580 милиона ранда (близо 33,8 милиона евро).

Операцията започнала през януари, когато южноафриканската полиция получила информация за кокаин, влизащ в страната през пристанища в Западна Капска провинция. Задържани били четирима българи и шестима граждани на Мианма. Впоследствие прокуратурата оттеглила обвиненията срещу единия от българите и срещу всичките мианмарци.

В петък южноафрикански съд признал останалите трима българи за виновни по обвинения в наркотрафик и незаконно влизане в страната с фалшиви документи. Двама от тях били осъдени на по 25 години затвор, а един получил 10-годишна присъда. На тримата били конфискувани активи на обща стойност 46,5 милиона ранда (над 2,7 милиона евро). Сред тях са два луксозни автомобил, които българите купили в Южна Африка, корабът „Уиндуърд“ и други два плавателни съда.

Снимка: bTV (снимката е илюстративна)

Подобни статии

Меркел предупреждава ЕС: Не спирайте парите за Полша и Унгария преди да разговаряте с тях

Германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС да не бърза да спира...

Още в катергорията

Брекзит: Време е ЕС да каже на Лондон „стига“!

Европейският съюз не бива да прави нови отстъпки на...

Британските власти обявиха убийството на депутата Дейвид Еймс за терористичен акт

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс...