Зоран Заев: Брюксел знае – ако пипнете македонската идентичност и език, излизаме от преговорите!

Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев след срещите си с ръководителите на европейските институции през тази и миналата седмица даде интервю пред скопското издание „Слободен печат“, в което коментира българското вето и надеждите си Скопие да започне преговори за присъединяване към Европейския съюз. Брюксел е наясно с червените линии на Скопие и РСМ няма да отстъпи от тях, цитира думите му Агенция „Фокус“.

„Гражданите трябва да видят реалността – България има служебно правителство, но това не означава, че не трябва да правим всичко, за да намерим решение. Мисля, че е добре и за българската страна да намери решение. На урните гражданите им казаха, че политиките, които предизвикват враждебност, блокади и спирачки, не се приветстват и подкрепят. Всъщност, президентът Радев, който често говори за европеизация, европейски маниери и т.н., мисля, че трябва да се оттегли от подобни стъпки. Не искам да повишавам нереалистично очакванията и след това отново да бъда разбит, но тази година трябва да направим пробив“, обяснява Заев.

Winbet – победата е на върха на пръстите! (18+)

„Не говорим за следваща стъпка, а за половин стъпка – първата междуправителствена конференция. Новостта е португалското председателство, което разработва цяла стратегия, с която ще излезе пред София и Скопие. Вярвам, че това ще се случи до края на тази седмица. Те знаят нашите червени линии – бяхме в Брюксел и им казахме: Ако се докоснете до македонската идентичност и език, ще излезем от преговорите. Никой никога не е говорил за идентичност. На 22 юни трябва да има Европейски съвет и да се вземе решение за четирите междуправителствени конференции. За първи път за Северна Македония и Албания. Първата междуправителствена конференция е в рамките на тяхното председателство, което означава, че между 22 и 30 юни трябва да проведем първата междуправителствена конференция, която е добре като амбиция“, каза още македонският премиер.

Той изрази надежда, че след изборите в България ще бъде сформирано правителство, с което да може да разговаря.

„Но това не означава, че трябва да говорим от септември, трябва да говорим сега. Двамата президенти ще проведат разговори на 26 май във Ватикана. Говорим като правителства чрез португалското председателство и Вархели. Очаквам португалският външен министър, който е председател на ЕС, и комисарят, да отидат в София до края на седмицата и да дойдат тук и да обявят решение, по което работят в продължение на пет или шест месеца“, каза Заев.

Подобни статии

Меркел предупреждава ЕС: Не спирайте парите за Полша и Унгария преди да разговаряте с тях

Германският канцлер Ангела Меркел призова ЕС да не бърза да спира...

Още в катергорията

Брекзит: Време е ЕС да каже на Лондон „стига“!

Европейският съюз не бива да прави нови отстъпки на...

Британските власти обявиха убийството на депутата Дейвид Еймс за терористичен акт

Британската полиция съобщи, че убийството на депутата Дейвид Еймс в Есекс...