Илияна Йотова: Времената на „йес” политиката отдавна приключиха

Време е за нова декларация за Европа, пише вицепрезидентът Илияна Йотова по повод Деня на Победата и Деня на Европа

Честит Ден на победата!

76-годишнината от края на най-зловещите времена, които преживя човечеството, е празник и почит пред десетките милиони загубени животи, сред които и на българи. 76-годишнината от края на Втората световна война е отговорност пред милионите прекършени съдби и пред децата ни.

Без решаващата роля на съветската армия, без подкрепата на милиони прогресивни хора в борбата с нацизма и фашизма, днес нямаше да имаме нашата Европа. Те воюваха заедно срещу „кафявата чума”, за да спасят нас, техните потомци. Далеч от политически сметки и геополитически кроежи. Опитите за пренаписване на тази история, умишленото противопоставяне и безогледната политическа употреба е оскверняване паметта на загиналите. Вирусът на ненавистта, отчуждението и ксенофобията раждат фашизъм. И трябва да сме много внимателни и непримирими. Бездействието ни напоява този плевел. Както казваше Ели Визел: „Действието е единственият лек за равнодушието – най-коварната заплаха за всички“.

Тази година от днешния 9 май започваме разговорът за бъдещето на #Европа. 71 години след историческата декларация на Шуман търсим днешния превод какво е Европа на мира и единството. Три тежки кризи само за 13 години и слабият отговор на всички нас, обединени в съюза европейски граждани, ни задължава да търсим нови отговори и нови решения. Предлагам да се включим активно, да се отървем най-накрая от комплексите на нова и малка държава. Не сме „периферни европейски граждани”, а народ с дълга история и държавност. Имаме какво да  кажем, какво искаме, какво предлагаме, как да продължим заедно напред. За да не се оплакваме утре, че отново сме жертва на двойни стандарти. Този разговор преди всичко е и между нас, тук в България. Времената на „йес” политиката отдавна приключиха.

Не считам за празни думи като солидарност, равноправие, справедливост. Към четирите основни свободи да прибавим и свободното движение на идеи. Не трябва да се страхуваме от идеите, колкото и те да ни правят различни. Само така ще опазим демокрацията, която лесно губим и често, без да се усетим, изтича като пясък между пръстите ни. И колкото повече говорим за нея, толкова по-малко я ценим!

Време е за нова декларация за Европа.

Честит Ден на Европа!

Илияна Йотова, фейсбук страница

 

Подобни статии

Влизат в сила новите срокове за COVID карантината

Изолацията ще продължава по-малко както за заразените, така и за контактните...

Още в катергорията

Влизат в сила новите срокове за COVID карантината

Изолацията ще продължава по-малко както за заразените, така и...

Правителството отпусна 800 000 лв. за български общности в чужбина

Българските граждани - постоянно или временно пребиваващи зад граница,...