Индия въведе нов медикамент за лечение на COVID-19

Лекарството блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки

Индия започна дистрибуцията на нов медикамент за лечение на симптоми на Ковид-19, за който се твърди, че намалява необходимостта от подаване на кислород на пациентите и ускорява възстановяването им, предаде ДПА, цитирано от fakti.bg.

Лекарството 2-деокси-Д-глюкоза (2-DG) е създадено от лаборатория на индийската Организация за изследователска и развойна дейност, свързана с отбраната и фармацевтичната компания „Лаборатории д-р Реди“ в Хайдерабад.

Първата партида от него беше пусната от министъра на отбраната Раджнат Сингх и министъра на здравеопазването Харш Вардан в Делхи и първоначално ще бъде използвана в столичните болници.

Някои експерти поставят под въпрос ефикасността на новото лекарство
, като изтъкват, че не са публикувани достатъчно данни от втория и третия етап на клиничните изпитания.

Вариант на 2-DG е използван експериментално за лечение на някои видове рак, но още не е одобрен за тази цел, каза молекулярният биолог Ракеш Мишра.

Мишра, който е участвал в разработването на новото лекарство, обясни, че то блокира способността на вируса да се мултиплицира в някои клетки и две прахчета от него са позволили кислородът да бъде изключен на значителен процент от пациентите в изпитанията.

От седмици в Индия има голям недостиг на кислород, който е необходим на все повече пациенти през смъртоносната втора вълна от Ковид-19.

Подобни статии

Още в катергорията

Меркел: ЕС трябва да търси пряк контакт с Москва и Путин!

Европейският съюз има нужда от собствени формати за преговори...

ЕС наложи икономически санкции на Беларус

Европейският съюз наложи икономически санкции на Беларус заради "увеличаването на сериозните...