Испания потвърди: Още тромбози и починали след ваксиниране с „АстраЗенека“

Ако останат неупотребени дози на оксфордската ваксина, властите увериха, че те няма да бъдат изхвърлени, а ще бъдат дарени на други страни

Министерството на здравеопазването на Испания потвърди, че са регистрирани 20 случая на тромбози и 4 на починали пациенти след ваксиниране с „АстраЗенека“. Средната им възраст е 43 години.

Досега в Испания са поставени почти пет милиона дози от ваксината на „АстраЗенека“, така, че случаите на тромбози (0,0004% ) и на починали пациенти (0,00008 %) са твърде малък процент от общия брой. Въпреки това по подобие на Германия и Франция, министър Каролина Дариас настоява на хората под 60-годишна възраст, на които вече е поставена първа доза от препарата да се довърши ваксинацията с втора на „Пфайзер“. Ако откажат и поискат и втората доза да е от „АстраЗенека“, попълват информирано съгласие.

Това решение е различно от досегашното, при което със съгласието се искаше „Пфайзер“ и се следваше препоръката на Европейската агенция по лекарствата да се използва една и съща ваксина. Според Дариас обаче, европейският регулатор не е имал достатъчно научни доказателства за противното.

Решението на испанското здравно министерство се базира на изследване на Института „Карлос III“.

Ако останат неупотребени дози на оксфордската ваксина, властите увериха, че те няма да бъдат изхвърлени, а ще бъдат дарени на други страни.

Подобни статии

Ватиканът притежава над 5000 имота

4051 от притежанията на католическата царква са в Италия, а около...

Още в катергорията

Ватиканът притежава над 5000 имота

4051 от притежанията на католическата царква са в Италия,...

Франция прие закона за сепаратизма

Някои общности в страната широко критикуваха закона Парламентът на Франция...

ЮНЕСКО: Турция да представи доклад за „Света София”

Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО е изразил "загриженост...