Как Борисов раздава милиони?

„Пирогов“ купува рентген за 1 милион, а Борисов му отпуска 2 милиона от програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“

От годишният отчет на здравното министерство за изпълнението на програмния бюджет към 31.12.2020 г. става ясно, че с постановление на Министерски съвет от 13 август са одобрени допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2020 г. за „закупуване, доставка, монтаж и пускане в експлоатация на апаратура за диагностика и интервенционални изследвания за нуждите на „УМБАЛСМ Н. И. Пирогов” ЕАД“. Средствата са предоставени по Бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението и са в размер на 2 454 000 лв., съобщава сайтът „Право и здраве“.

Заснемане

 

От стенограмата от заседанието на Министерски съвет, когато е одобрен трансферът, се разбира, че с парите ще бъде закупен дигитален рентген. Проф. Балтов не присъства, пояснението е дадено от бившия министър на здравеопазването проф. Ангелов.

„БОЙКО БОРИСОВ: Ангелов!

КОСТАДИН АНГЕЛОВ: Това са вече средствата в размер на 2 454 хиляди, които ще отидат за УМБАЛ „Пирогов“ за осигуряването на мултифункционална дигитална рентгенова система един брой.

БОЙКО БОРИСОВ: След Военномедицинската академия в София и Сливен, това, което правим в момента е за „Пирогов“, за травматологията. Затова се дават тези 2 454 хиляди лева. Още повече че и „Пирогов“ като болница по време на COVID и сега в момента целият персонал работи на пълни обороти и аз се надявам, че и те ще оценят, че с това съоръжение освен спасяването на животи, ще им облекчи работата и ще им даде скорост, за да могат по-бързо и още по-качествено да диагностицират и съответно веднага да започнат оперативните действия.

Приема се.“

Целта на Бюджетна програма „Осигуряване на медицинска помощ на специфични групи от населението“ по принцип е осигуряване лечението на специфични групи от населението чрез финансиране извън обхвата на задължителното здравно осигуряване или поради приоритетен здравен проблем. Като приоритети са отбелязани:

– Развитие на дейностите по трансплантация на органи.

– Подобряване на достъпа до медицински дейности, свързани със социално значими заболявания и специфични здравни проблеми извън обхвата на задължителното здравно осигуряване. Преодоляване на съществуващия кадрови дефицит от специалисти, Подобряване на материално – техническото и финансовото осигуряване на органите на медицинската експертиза.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Доколко трансферът към „Пирогов“ отговаря на приоритетите на програмата е едно на ръка. Но по-важното е, че към датата на издаване на постановлението на министерски съвет, вече има стартирана обществена поръчка за Доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мултифункционална дигитална рентгенова система за диагностични и интервенционални изследвания, става ясно от сайта на лечебното заведение.

Обявлението за ОП е от 15 юни 2020г. и към датата на отпускане на средствата приключва. Договор за доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на мултифункционална рентгенова система е подписан на 25.08.20г., 12 дни след постановлението на министерски съвет с единствения кандидат и с крайна цена 1 150 182 лв. с ДДС.  Цената включва доставка, монтаж въвеждане в експлоатация, обучение на персонала и всичко останало.

CENA

 

Така „Пирогов“ си купува дигитален рентген за малко над 1,15 млн. лв, а МС превежда  за същия апарат 2,4 млн. лв. с публични средства.

За тези близо 1,3 млн. разлика няма данни нито за какво са похарчени, нито защо изобщо са опуснати близо два пъти повече отколкото са необходими при положение, че поръчката отдавна е била стартирала и цената е била добре известна.

До края на година, освен отпуснатите 2.4 млн., държавата увеличава капитала си в „Пирогов“ с 14 995 760, а справка със сайта на агенция публични предприятия показва, че до края на септември 2020г., болница „Пирогов“ е отчела и допълнителни приходи от помощи и дарения над половин милион лева.

източник: „Право и здраве“

 

Подобни статии

НАП проверява над 2 100 фирми заради нелогично високи касови наличности

Национална агенция за приходите извършва проверки на място в над 2...

Още в катергорията

НАП проверява над 2 100 фирми заради нелогично високи касови наличности

Национална агенция за приходите извършва проверки на място в...

ДАНС и МВР влязоха в КЕВР

Агенти на Държавна агенция „Национална сигурност“ и МВР са...

Прокуратурата прекрати делото срещу Емилия Масларова

Прокуратурата е прекратила разследването срещу бившия социален министър Емилия...