Как Китай осъди на смърт висш партиец и банкер заради шкафове с пари и златни кюлчета

Разследването срещу Лай е започнало през април 2018 г., а през октомври същата година той е бил изключен от ККП и свален от заеманите постове

Поради актуалността на златните кюлчета у високопоставени политици, припомняме история от Китай, където в началото на годината – на 5 януари, бившият секретар на партиен комитет и председател на съвета на директорите на китайската държавна инвестиционна компания China Huarong („Чайна Хуажун“) Лай Сяомин беше осъден на смърт по обвинение в „корупция и бигамия“.

Лай е бил признат за виновен в получаването на 215 милиона евро подкупи. Той е опитал да получи още 13 милиона евро. Съдът в северния град Тяндзин сметнал, че размерът на подкупите е „изключително голям, обстоятелствата са изключително тежки“, а действията на обвиняемия – изключително злонамерени.

Лай Сяомин е бил признат за виновен и в бигамия, защото „е живял дълго с други жени“ извън брака си и е имал незаконни деца от тях.

През януари миналата година Лай направил признания, които били излъчени по централната китайска телевизия. Тогава са били показани и снимки на апартамент в Пекин, за който се смята, че принадлежал на Лай. В него имало сейфове и шкафове, пълни с пари в брой.

По време на разследването Лай Сяомин уверява, че „не е похарчил и един цент“. „Не посмях да ги харча“, твърдял той. А в това време китайските телевизии показвали кадри с луксозни автомобили и златни кюлчета, които обвиняемият е приемал като подкуп.

По решение на съда активите му бяха конфискувани в полза на държавата, а присвоените с измама средства са върнати на пострадалите. След което съдът нарежда смъртната присъда да се приведе в изпълнение.

Припомняме, че след идването на президента Си Цзинпин на власт през 2012 г. Китай започна мащабна кампания срещу корупцията. Оттогава бяха санкционирани над милион и половина кадри на Китайската комунистическа партия. Правозащитните организации обаче порицават практиката на излъчваните по телевизията самопризнания, които според тях често са изтръгнати със сила.

Разследването срещу Лай е започнало през април 2018 г., а през октомври същата година той е бил изключен от ККП и свален от заеманите постове. Той беше обвинен в политически спекулации, нежелание да съдейства на разследването, разхищения, незаконно присвояване, провеждане на банкети за държавна сметка, подкупи и злоупотреба със служебно положение.

China Huarong е една от най-големите китайски инвестиционни компании, занимаващи се с управление на капитали, отбелязва ТАСС.

Подобни статии

Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва в това...

Още в катергорията

Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва...

ООН оповести нови данни за жертвите на конфликта в Сирия

Организацията твърди, че предишните числа са били "занижени" Най-малко 350...