Калоян Методиев: Служебният кабинет готви преизбирането на Радев

“На Слави всички му сваляха звезди, правиха му евала, но ако не го спрем, ще отгледаме чудовище”, каза още Методиев

Посланието на служебния кабинет е, че се търси формула за преизбирането на господин Радев. Това е личният му интерес. Това заяви пред БНТ Калоян Методиев, доскорошен началник на кабинета на Румен Радев.

„Да събереш хора от целия спектър, не означава, че си направил обединение от нещо, просто едно събиране на хора. Дори доскорошните апологети на държавния глава от „Изправи се, мутри вън“ излязоха с декларация срещу назначение на зам.-министър от ГЕРБ. Вече има турбуленция по отношение на състава на правителството – дори от кръговете, които подкрепят президента“, заяви още Методиев.

„В крайна сметка политиката е да има резултат, да се променят показателите на държавата – икономически, здравни, борбата с  корупцията. Ако „сглобяваме“ чисто маркетингово някакви хора с идеята, че можем да се събираме, това не значи нищо“, отбеляза експертът.

Методиев изрази притесненията си, че „комбината между Слави Трифонов и ДПС е заложила бомба в изборния процес: „Априори имаме проблем по отношение на провеждането на изборите в чужбина. И този, който си направи секция, ще е този, който ще определи резултата. В този смисъл служебното правителство се надявам да не е програмирано като правителство, което да доведе до това да нямаме легитимен парламент, да нямаме признат изборен процес и да не се втурнем наесен в предсрочни избори с президентските. Ако някой си прави сметки да хвърли държавата в хаос и в тази мътна вода да лови риба, изправя държавата пред криза и нещо, което ще коства много“.

Коментирайки работата на 45-то Народно събрание, той заяви: „То не направи нищо, освен пакост – със заложен хаос вътре, в неясни договорки между тези, които наложиха своя дневен ред. Този парламент беше витрина – с тези циркаджилъци привлякоха общественото внимание и се видя кой си държи на обещанието, кой истерясва, кой не е готов за политическа работа, кой влиза в ролята на чекистката, която си разиграва коня и раздава правосъдие“.

Запитан дали „чекистката“ е Мая Манолова и дали тя е най-яркият типаж в този парламент, той заяви: „Като типаж се съмнявам, че Мая Манолова е най-успешната роля в парламента, по-скоро е най-пародийната. Шоуто ще си върви“.

На въпрос каква функция би имал Жан Виденов, той отговори: „Не може 25 години да мълчиш и в момента, в който ти фалира колежа и останеш безработен, да се върнеш в политиката и да искаш да изкараш България от ЕС, при положение, че ти си човекът, който е подал през 90-та година за това членство. Формулата „Никога не е късно да станеш за резил“ е валидна. А времето се е променило. Пак казвам – 25 години мълча и изведнъж се събуди на 60 години и реши, че пак трябва да участва в политиката“.

Според Методиев с избирането на Вежди Рашидов и Даниел Митов ГЕРБ е обновила своя имидж. „Но личното ми мнение е, че ГЕРБ без Борисов е невъзможен. Може да има без него партия, но тя няма да е политически фактор“, заяви той.

„ИТН е голямото разочарование. На Слави Трифонов всички му сваляха звезди, правиха му евала в парламента, през цялата кампания не даваха интервюта, тук-таме с по един хейт във Фейсбук. Цялата политическа класа се въртеше около Слави Трифонов, докато другите ги биеха нонстоп – по Борисов, защото беше мишена, Корнелия Нинова, Христо Иванов, Доган, Патриоти – всички ядяха бой,  докато той седеше в някаква комфортна поза. Всичко това свърши. Оттук нататък той трябва да си понесе отговорността – каквото за всички останали, такова и за него. Вижте какъв език държаха в „Панорама“. Ще има разместване на първото, второто и третото място в следващия парламент“.

„Тази партия продуцира единствено хейт. Достатъчно толерантни бяха към него политическата класа и всички останали. Време е да бъдат поставени на равна нога с всички, защото в противен случай ще отгледаме едно чудовище“, категоричен бе Методиев.

Той отново подчерта: „Тези избори промениха много неща – тази „витрина“, на която станахме свидетели, разкри кой какъв е“.

„Протестните партии бяха едно менте предизборно. ИТН нито е участвал в протести, беше вечната поза на оплюване на всички, на антистатукво, на едно шоу, което бе превърнато в мълчание в рамките на политиката. Това си беше един предизборен парламент. Видя се кой само вдига пушилка, кой е психически неустойчив, кой си държи на обещанията. Българските избирател трябва да го отбележи това за следващите избори“, коментира експертът.

Калоян Методиев завърши с прогноза: „Има сигнали по отношение на Изборния кодекс и служебното правителство, които говорят за трети избори през есента – заедно с президентските. Това ще изправи държавата пред хаос“.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Още в катергорията