Камелия Нейкова: До 15 май трябва да е готово решението на ЦИК за секциите извън страната

Във връзка със съставите на секционните избирателни комисии в страната и чужбина, тя заяви, че ще направи всичко възможно те да бъдат определени така, че да няма сътресения

До 15 май трябва да е готово решението на ЦИК за секциите извън страната. Това каза новият председател на ЦИК Камелия Нейкова в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

„Не очаквам броят на избирателните секции в чужбина да бъде толкова повишен, че да доведе до невъзможност да се създаде необходимата организация“, заяви тя. По думите ѝ до 15 май трябва да е готово решението на ЦИК за секциите извън страната, което трябва да бъде изпратено и на Министерството на външните работи.

„Заявлението за гласуване по настоящ адрес става по електронен път, без да се изисква електронен подпис“, съобщи Нейкова.

Тя коментира машинното гласуване, като посочи, че не го определя като вид образователен ценз. По думите ѝ гласуването с машини крие риск. „То е свързано с организационни и технически въпроси, които трябва да бъдат решени. ЦИК ще положи всички усилия, за да намери ефективните решения да осигури машинно гласуване, както е предвидено от Изборния кодекс“, каза още тя.

„Съхранението на машините за секциите в чужбина е ангажимент на Министерския съвет, който трябва да реши при какви условия и по какъв ред ще стане. От 300 до 500 нови машини ще бъдат необходими за изборите на 11 юли“, заяви Нейкова.

Тя посочи, че от интервю на Димитър Димитров, член на досегашната ЦИК, който влезе и в състава на новата комисия, е разбрала, че има проблеми с договора между ЦИК и фирмата, доставчик на машините за гласуване. „Трябва да се установи какви са причините. Това са обстоятелства, които до момента не са известни в публичното пространство“, уточни Нейкова. Тя добави, че не би искала да допусне, че това е направено умишлено от предишния състав на ЦИК.

„Дали доставчик на допълнителните машини ще бъде същата фирма, която е и досега – „Сиела Норма“, това ще реши ЦИК“, каза още Нейкова.

Във връзка със съставите на секционните избирателни комисии в страната и чужбина, тя заяви, че ще направи всичко възможно те да бъдат определени така, че да няма сътресения. „След като се определи съставът, само при невъзможност да участва човекът в изборния ден да се правят промени. А не да има хаотични промени, които объркват хората и се създава излишно напрежение“, допълни тя.

Подобни статии

Тошко Йорданов: Не търсим подкрепа от никого, няма да допуснем да ни диктуват министри

Персоните и личностите са наша отговорност, няма да допуснем някой да...

Още в катергорията