КНСБ: Увеличават се сигналите за санкции от работодатели заради фейсбук

Капитанов цитира данни, според които 87 процента от колегите в работата са свързани с помощта на фейсбук

Една трета от сигналите са за наложени наказания след коментари в социалните мрежи, 17 процента – за изразяване на лично мнение по обществен въпрос във фейсбук и също 17 на сто – за случаи на уволнение през приложението Месинджър.

Според получените в КНСБ сигнали работещи търпят санкции и за считани от работодателите им за неподходящи профилни снимки в социалните мрежи, съобщава БНР.

Националният секретар на синдиката Тодор Капитанов допълни:

„Дали е харесал някоя снимка или е подкрепил някоя кауза, която всъщност не отговаря на политиката на работодателя, или всъщност едно от фрапантните неща е, че си е споделил фиша от работната заплата и е изказал възмущение. И след това започват да търпят някакви дисциплинарни наказания хората – заради уронване имиджа на работодателя, забележете“.

Капитанов цитира данни, според които 87 процента от колегите в работата са свързани с помощта на фейсбук и потребителите са най-активни по време на работната седмица между един часа и три следобед.

Съветът на синдикалистите и в България, както е и на много места в Европа и по света, ръководствата на фирмите да подготвят препоръки и правила за поведение за използването на социалните мрежи:

„Да не се публикува някаква финансова или оперативна информация, касаеща организацията, да не се предоставят лични данни на свои колеги и на партньори, общо взето такива неща, които в някаква степен дават някаква хигиена на поведението в онлайн пространството“.

Подобни статии

„Галъп“: 58,9% одобряват служебното правителство

Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение на привържениците...

Още в катергорията

„Галъп“: 58,9% одобряват служебното правителство

Одобрението преобладава при всички изследвани обществени слоеве, с изключение...