КПКОНПИ ще си сътрудничи със Специализираната служба за разследване на Литва

Председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров и директорът на Специализираната служба за разследване (STT) на Република Литва Зидрунаш Барткуш подписаха Споразумение за сътрудничество.

В документа се предвижда провеждане на взаимни консултации за обмен на опит и добри практики, предоставяне на информация за промени в законодателството,  взаимодействие в областта на превенция на корупцията, както и обучения на служители.

Специализираната служба за разследване е създадена с решение на правителството на Република Литва през 1997 г. В обхвата на правомощията на службата попадат разследване на случаи на корупция в публичния сектор и съдебната система, анализ и превенция на корупционния риск, повишаване на информираността на обществото за заплахите от корупционни практики.

От м. март т.г.в STT е създадено ново звено за възстановяване на активи. Дейностите му включват установяване на незаконни активи, обработка на информация от големи по обем бази данни и активизиране на международното сътрудничество със сходни структури. Звеното има правомощия да проследява подозрителни банкови транзакции, както и да предотвратява действия, свързани с укриване или узаконяване на имущество, придобито от корупционни престъпления.

До момента КПКОНПИ е подписала Споразумения за професионално сътрудничество със сходни институции в Италия, Полша, Украйна, Черна гора, Сърбия, Хърватия, Босна и Херцеговина, Косово.

КПКОНПИ е член и на Мрежата на органите за превенция на корупцията към Съвета на Европа.

 

Подобни статии

Бебе с COVID-19 е прието в болницата в Шумен

За последните 24 часа диагностицирани с коронавирус са 148 жители на...

Още в катергорията

Бебе с COVID-19 е прието в болницата в Шумен

За последните 24 часа диагностицирани с коронавирус са 148...

Андрей Райчев: При „Възраждане“ съвсем ясно се вижда фашисткият елемент

"Сега ни предстои най-важният контракт - бъдещето не може...

Потресът „Казвам се Атанас Атанасов – министър на културата“

Черни мисли напъплят всеки дори и най-неизкушен от културата...