Кьовеши отхвърли 6 от 10 български европрокурори

Делегираните прокурори ще работят в своите държави по делата за крупни злоупотреби с европейски средства

6 отхвърлени и 4 одобрени кандидати за европейски делегирани прокурори от България. Това е равносметката от приключилото в Люксембург оценяване на номинациите, направени от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. Съобщението за последните два отхвърлени и един одобрен кандидат дойде в петък, 7 май. От документите, качени на сайта на европрокуратурата (ЕППО), се вижда, че е одобрена Вероника Трифонова, а Божидара Ганева и Венцислав Фердинандов са отхвърлени, тъй като не отговорят на изискванията за заемане на длъжността.

 

Сайтът „Сега“ попита пресслужбата на Лаура Кьовеши дали се чакат нови 6 номинации от България, но оттам обясниха, че се надяват да получат такива, но топката е в полето на Висшия съдебен съвет. Преди месец европейският главен прокурор поиска от ВСС да й представи нови 4 номинации на мястото на първоначално неодобрените кандидати. Прокурорската колегия обаче прие молбата на Кьовеши само за сведение и реши да чака окончателната оценка за българските номинации.

Делегираните прокурори ще работят в своите държави по делата за крупни злоупотреби с европейски средства. Европейските делегирани прокурори могат да продължат да изпълняват функциите си на национални прокурори (т.е. ще имат двойна функция). Когато обаче действат в рамките на мандата на ЕППО, поне на хартия, те ще бъдат напълно независими от своите национални прокурорски органи.

Одобрената сега Вероника Трифонова се присъединява към Димитър Беличев, Бойко Калфин и Светлана Шопова-Колева.

Дотук отхвърлени бяха Бисерка Стоянова, Христо Крачунов, Мая Ковачева и Преслава Петкова. От обясненията на ЕППО се разбра, че европрокуратурата не иска в редиците си следователи, прокурори от районно ниво и съдии, които нямат опит със сложни казуси, с каквито ще се занимава европрокуратурата.

 

Подобни статии

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия и заплаши...

Още в катергорията

Турция ще блокира приемането на Швеция и Финландия в НАТО

Реджеп Ердоган потвърди позицията си за Швеция и Финландия...

Русия потвърди извеждането на украински бойци от „Азовстал“ в Мариупол

В Лвовска област са унищожени партиди оръжие и военна...

Цените на горивата в САЩ хвърчат нагоре, рейтингът на Байдън пада

Цените на горивата в САЩ удрат нови рекорди, след...