Лукашенко затяга цензурата в Беларус

Сериозно затягане на достъпа до информация и на правото на протест на гражданите стана факт в Беларус ден, след като бившата съветска република приземи на своя територия пътнически полет, за да свали от него критичен към властта в Минск журналист. Президентът Александър Лукашенко подписа законопроекти за масовите мероприятия и за средствата за масово осведомяване, съобщава държавната информационна агенция БелТА.

Прекратява се уведомителният режим при организирането на събития – вече те ще се провеждат само след получено разрешение от страна на местните органи. Силовите структури ще имат правото да спират работата на транспорта, търговските и обществените обекти и друга инфраструктура в района на дадено мероприятие.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

В същото време се забранява отразяването на живо на митингите, които според властите се провеждат в нарушение на правилата. За „разпространение на недействителни сведения“ журналистите могат да загубят акредитацията си, а прокуратурата получава правото да спира достъпа до сайтове и групи в социалните мрежи, в които циркулира „пропаганда на екстремистки действия или призиви за такива“.

В Беларус, където въпреки протестите и сблъсъците, официално Александър Лукашенко традиционно печели изборите с официално обявени поне 80% подкрепа, вече няма да се публикуват и социологически проучвания, „проведени без получаването на необходимата акредитация“.

Източник: bTV

Подобни статии

Премиерът на Люксембург e изкопирал своята дипломна работа

Това беше разкрито през последните дни Премиерът на Люксембург Ксавие Бетел е...

Още в катергорията

Премиерът на Люксембург e изкопирал своята дипломна работа

Това беше разкрито през последните дни Премиерът на Люксембург Ксавие...

Земята ще се затопли с 2,7°C

Това ще доведе до опустошителни наводнения, горещи вълни и...