Министрите Светлан Стоев и Кирил Петков обсъдиха с Херо Мустафа инициативата „Три морета“

В светлината на българското домакинство и предстоящата среща на върха в София министърът на икономиката изрази желанието на българската страна за по‑тесни контакти с бизнес‑партньори не само от Централна и Източна Европа, но и от САЩ

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа със серия важни срещи с български министри. След като се видя с министъра на отбраната Георги Панайотов и обсъди състоянието, развитието и перспективите на двустранното сътрудничество между България и САЩ, американската дипломатка разговаря с министъра на външните работи Светлан Стоев и министъра на икономиката Кирил Петков.

Те обсъдиха актуални теми от споделения дневен ред на Стратегическия диалог България‑САЩ, както и българското председателство на Инициативата „Три морета“, съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Министър Стоев подчерта приемствеността във външната политика на служебното правителство, както и желанието на българската страна за по‑нататъшното задълбочаване на стратегическото партньорство със САЩ както в двустранен план, така и в контекста на трансатлантическите отношения. Той постави акцент върху ключови за България приоритети в отношенията със САЩ, в това число присъединяването на България към програмата на САЩ за безвизови пътувания Visa Waiver Program, започването на преговори за двустранна Спогодба за социална сигурност, подкрепа за присъединяването на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

В светлината на българското домакинство на Инициативата „Три морета“ през 2021 г. и предстоящата среща на върха в София министърът на икономиката Кирил Петков изрази желанието на българската страна за по‑тесни контакти с бизнес‑партньори не само от Централна и Източна Европа, но и от САЩ.

С учредяването на Стратегическия диалог България‑САЩ, чиято първа сесия бе на 8 януари 2020 г., двустранното сътрудничество бе издигнато на качествено ново равнище, както в двустранен план, така и по линия на многостранното сътрудничество.

Снимка: МВнР

Подобни статии

Цветозар Томов: В деня на изборите ще има опити за саботаж

В деня на изборите ще има опити за саботаж, доколкото виждам...

Още в катергорията