Министър Андрей Кузманов е дългогодишен председател на Българската федерация по модерен петобой

Малко повече от два месеца преди началото на най-голямото събитие в спорта – олимпийските игри, България има нов министър на младежта и спорта. Андрей Кузманов влиза в състава на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев.

Кузманов е непопулярно име за широката общественост в спорта, но е част от спортния живот в страната, тъй като е дългогодишен председател на Българската федерация по модерен петобой, пише Дневник.

Той е бронзов медалист от европейското първенство по модерен петобой през 1985 година, многократен републикански шампион по плуване и модерен петобой, гласи представената официална визитка.

„В професионалния си път се е занимавал с анализиране и ръководене на учебно-тренировъчен спортен процес по модерен петобой, организация и провеждане на състезания. Бил е треньор по модерен петобой в различни спортни клубове. Има опит в частния сектор на ръководни позиции в областта на търговията, производството, услугите, маркетинга и рекламата“, се казва още в представянето.

В средата на април Кузманов застана начело и на европейската федерация. До назначението му се стигна, след като досегашният президент на организацията Дмитрий Сватковски беше засегнат от наказанието на Русия от страна на Международната антидопингова агенция (WADA) и от забраната държавни служители от Русия да бъдат президенти на спортни федерации.

Winbet – истинската тръпка от победата! (18+)

Освен това Кузманов е и член на комитета по бизнес въпроси на Международната федерация по модерен петобой.

Кузманов идва на мястото на Красен Кралев, който беше на поста от 2014 г. насам с кратко прекъсване около работата на Даниела Дашева в служебния кабинет от началото на 2017 г.

Основното внимание в спорта е подготовката за олимпийските игри в Токио, които започват на 23 юли (парламентарните избори ще са на 11 юли).

Като председател на федерацията по петобой той даде разнопосочни сигнали за ролята на министерството. Най-напред през май 2015 г. Кузманов отправи благодарности към Кралев след посещение на тогавашния министър в базата „Диана“, където националите се подготвяха за европейското първенство за младежи и девойки до 21 години, на което България беше домакин.

„Изключително съм благодарен на спортното министерство и на министър Красен Кралев за подкрепата и базата, която ни предоставиха. Без тяхна помощ нямаше да можем да реализираме европейското първенство“, беше цитиран тогава Кузманов от министерството на спорта.

Наскоро – в средата на април, той даде различен поглед, като се усети недоволство заради отношението на министерството към федерацията. Бюджетът на управляваната от Кузманов федерация за 2021 г. е 320 хил. лева.

В интервю пред „България он ер“ Кузманов говори за мястото на модерния петобой в България и по света. „Оттатък Кюстендил, ако мога така да се изразя жаргонно, модерният петобой много сериозно седи в олимпийското движение. За съжаление в България не е толкова добре познат. Имаме традиции – преди две години чествахме 65 години от създаването на федерацията. Имаме напоследък и резултати – през 2019 г. нашата състезателка (Светла) Згурова стана европейска и световна шампионка в по-ниска възраст, не при мъжете и жените.“

И добави: „За съжаление от 2017 г. нямаме никаква подкрепа (от министерството). В България много-много не му се обръща внимание (на модерния петобой). Не знам защо, при положение че не само провеждаме състезания, но имаме и успехи. През 2018 г. дори имаме и медал – бронзов медал от европейското при мъжете. Извинявам се много, но имаше пет-шест медала за целия спорт общо в България. Следващата година имаме европейска и световна шампионка в модерния петобой. Не можем да носим по 20 медала, защото нямаме 20 дисциплини.“

„Да се надяваме в по-добри времена някой да започне да ни обръща повече внимание, защото колкото и да си говорим за ентусиазъм и морал, съвременният спорт е свързан и с пари и е трудно да се организират състезания и тренировъчен процес“, каза още Кузманов.

Подобни статии

Politico: ”Има такъв народ” и ГЕРБ с напълно изравнени резултати на изборите

Партиите ”Има такъв народ” и ГЕРБ са с напълно изравнени резултати...

Още в катергорията

Шефът на мини „Марица Изток“ подаде оставка

Изпълнителният директор на мини "Марица Изток" Андон Андонов е подал оставка, съобщава...