Министър Рашков уволни от МВР свидетел срещу секретаря на президента Пламен Узунов

Първото уволнение, което прави служебното правителство на Румен Радев, се случва в МВР.

Министър Бойко Рашков, който се закани да има „осветяване“, е подписал още днес след обяд, в 16 часа, заповед за уволнение на административния секретар на МВР Бойко Славчев, съобщава „24 часа“. Това е най-висшият държавен служител в администрацията и се ползва от защитата на закона.

Отстраняването на Славчев трудно може да бъде изненада, тъй като той е основният свидетел по разследване за измама от първия служебен кабинет на Румен Радев. Тогава начело на вътрешното министерство бе президентският съветник Пламен Узунов.

Прокуратурата и ОЛАФ разследват сделката с покупката на джипове „Грейт Уол“, за която има съмнения, че е направена именно екипа на Узунов, докато той беше служебен вътрешен министър. Обвинението е, че са променени параметрите, за да се подсигури, че Great Wall ще спечелят търга за закупуването на 290 високопроходими автомобила.

Разследването е в ход и в момента.

Уволненият в Бойко Славчев работи на тази позиция повече от 6 години. Преди това е бил в Министерски съвет, а преди това в БОРКОР. В периода 2009-2013 Славчев е бил началник на кабинета на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов.

Според някои разследващи обаче, решението за започване на процедура за купуването на автомобили с повишена проходимост, а не на високопроходими коли, каквото е било изискването на ЕК, е взето през януари 2017 г., преди Пламен Узунов да стане вътрешен министър в служебното правителство на Огнян Герджиков. Нещо повече подписът за откриване на обществената поръчка не е на Узунов, а на Бойко Славчев, който запазва поста си на административен секретар.

На 1 февруари 2018 г. шефът на Дирекция „Международни проекти“ Мая Петкова изпраща до зам.-вътрешните министри Красимир Ципов и Милко Бернер докладна записка, в която пише, че са променени условията за купуване на автомобилите и предупреждава, че това ще ни създаде проблеми с ЕК. Бележката на Петкова обаче не е взета под внимание от ръководството на МВР.

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) откри нарушение при обществената поръчка на МВР за закупуването на високопроходими джипове. ОЛАФ препоръча да бъдат възстановени в бюджета на ЕС близо 6 милиона евро. В медийното пространство вината се хвърли върху президентския секретар по правни въпроси и антикорупция Пламен Узуно, който тогава е бил МВР-шеф.

Поръчката, проверявана от ОЛАФ, е за доставката на 290 джипа “Грейт Уол”. Тя беше спечелена от фирмата “Българска автомобилна индустрия” само месеци след като се сдоби с активите на “Литекс комерс”, която се контролира от бизнесмена Гриша Ганчев.

В търга са участвали още “Мото Пфое”, “Н-Ауто София (вносителят на “Нисан”), “Тойота Тиксим” и “Киа Моторс България”. Те обаче отпаднаха по различни причини от надпреварата. Например “Мото Пфое” били изчислили грешно цената на предлаганите джипове.

Тогава предимството в полза на “Българска автомобилна индустрия” бе, че колите, които ще доставят на МВР, били сглобявани у нас.

От ГЕРБ обявиха, че МВР е нямало как да не подпише договора в началото на 2018 г., защото преди това поръчката е била обжалвана последователно пред КЗК и ВАС, и е потвърдена от двата органа. „Действащият български ЗОП не предвижда възможност за отмяна на влязло в сила решение, потвърдено включително и от българския съд“, посочват от управляващата партия.

Приносът на Бойко Славчев за промяна на условията за купуване на джиповете никъде не се споменава. Неговото име е известно още от времето на „Борисов“ 1, когато става началник на кабинета на Цветан Цветанов. След това вътрешният министър Румяна Бъчварова го прави административен секретар, като създава специално за него тази длъжност.

Днес служители на МВР са били изпратени в дома на шефа на инспектората на МВР Николай Гешев, за да му връчат заповед за уволнение. Гешев е в болнични.

Николай Гешев беше първият висш служител на МВР, който беше отстранен след назначаването на Пламен Узунов за служебен министър на вътрешните работи още в началото на февруари 2017 година. Именно ръководената от Гешев структура направи проверка на дейността на Областната дирекция на МВР в Пловдив през 2015 г., когато Пламен Узунов беше неин началник и откри нарушения.

Тогава по искане на прокуратурата  двете антикорупционни звена проверяваха шефа на областната дирекция на МВР в Пловдив Пламен Узунов заради скандал с полицаи, които не реагирали на прегазен човек на пешеходна пътека. Това доведе и до оставката на Узунов, който през 2017 стана вътрешен министър. Той отстрани Гешев заради започнало срещу него дисциплинарно производство за нарушения.

След това ГЕРБ върна Гешев отново в МВР.

Днес Бойко Рашков отново го уволнява.

Подобни статии

Още в катергорията