Нетаняху предупреди: Предложеното ново правителство на единството би представлявало „опасност за сигурността“ на страната

Центристкият политик Яир Лапид трябва до сряда да състави новото коалиционно правителство

Израелският премиер Бенямин Нетаняху предупреди, че предложеното ново правителство на единството би представлявало „опасност за сигурността“ на страната, предаде ВВС. Той призова десните политици да не подкрепят споразумението, след като ултранационалистическият лидер Нафтали Бенет заяви, че партията му ще участва в преговорите за съставяне на управляваща коалиция, предаде БНР.

Центристкият политик Яир Лапид трябва до сряда да състави новото коалиционно правителство. Ако успее, това ще сложи край на управлението на най-дългогодишния премиер на страната.

71-годишният Нетаняху, който е изправен пред сериозни обвинения в корупция и може да влезе в затвора, не успя да спечели решително мнозинство на общите избори през март. Той е на власт от 12 години. Нетаняху обвини Нафтали Бенет, че „заблуждава обществеността“ и извършва „измамата на века“ – препратка към предишните публични обещания на лидера на партия Ямина да не обединява сили с Яир Лапид.

По-рано израелски медии съобщиха, че съгласно предложените условия на споразумението, 49-годишният Нафтали Бенет ще замени Нетаняху като премиер, а по-късно ще отстъпи поста на 57-годишния Лапид. Договорката все още не е официално потвърдена. Предложената коалиция ще обедини фракции от дясно, ляво и центъра на израелската политика. Макар политическите партии да нямат много общо, те са единни в желанието си да видят, че времето на Бенямин Нетаняху като премиер приключва.

Подобни статии

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на стандартните ваксини...

Още в катергорията

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на...

Завърши укрепването на конструкцията на парижката катедралата Нотр Дам

След силния пожар, продължил повече от 15 часа, френският...

Франция обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

В интервю за френска телевизия министър Жан-Ив льо Дриан...