Николай Младенов: Ракетният обстрел трябва да спре, за да има преговори между Израел и Хамас

Организирането на изборите е водеща задача за служебното правителство, но очаквам приемственост във външната политика и отбраната. На първо място обаче са противоепидемичните мерки

Отказах да углавя мисията на ООН за Либия, защото имам нужда да прекарам повече време със семейството си, каза пред бТВ Николай Младенов, бивш координатор на ООН за близкоизточния мирен процес.

И разказа: „Този път конфликтът в Израел се отключи от няколко фактора. Първо извеждането на палестинци от домовете им и второ напрежението, което се появи по светите места с барикадирането на радикали в джамията. “Хамас” изстреля ракети и Израел реагира. Отлагането от президента Абас на изборите също оказа влияние. Имали сме такива ситуации в Газа и през последните години, но с преговори сме успявали да ги тушираме. Трудно се преговаря с групировки, особено такава, която от 10 години контролира региона, особено територия с 2 милиона души. ООН до голяма степен трябваше да осигурява всичко – гоиво, лекарства, заплати за учителите. През 2018-2019 имаше поне три случая на ескалация на напрежението. Тогава ситуацията беше такава, че се занимавахме само с Газа. Сега факторите са повече. Египет може да бъде ключов посредник, но в момента няма условия за медиация. Имаме цивилни жертви и деца от двете страни. Ако изстрелването на ракети от Газа не спре, преговорите са невъзможни“.

„Най-тежкият ми разговор беше през 2019 г., когато трябваше буквално до 10 ч. да спре напрежението, ще има военна намеса. Ако израелската армия влезе в Газа, ще има много жертви и разрушения. През 2019-а имахме план как да се излезе от ситуацията.

Дипломат от Норвегия ме наследи, той знае какво прави. Но уравнението не е само Газа, а и растящото междуетническо напрежение в Израел. Всички по-скоро се опитват да управляват конфликта, вместо да го решават.

Тенденциите за радикализация са тревожни. През следващите дни ескалацията ще продължи, но се надявам, че в рамките на 2-3 дни страните ще осъзнаят и ще се отворят коридори за комуникация.

Но ракетният обстрел трябва да спре.

Горещо се надявам България да не върви по пътя на Израел поне по отношение на избиране на правителство, Израел се яви четири пъти на избори през последните години, защото не можеше да формира правителство.

Не знам дали членството ми в ГЕРБ е замразено. Името ми е спрягано за какво ли не, каза той в отговор на въпрос дали Бойко Борисов е спрягал името му да премиер.

Организирането на изборите е водеща задача за служебното правителство, но очаквам приемственост във външната политика и отбраната. На първо място обаче са противоепидемичните мерки.

Сложно ще бъде с машинното гласуване, но дано се справим, надявам се хората да са информирани и поддръжката да е осигурена, за да не се стигне до оспорване на резултатите от изборите.

Смятам, че когато гледаме на българите в чужбина и българите в българия по отношение на гласуването, не трябва да правим разлика.

Кадър: bTV

 

Подобни статии

Още в катергорията