Никола Димитров: ЕС няма да бъде пълен, ако не интегрира страните от Западните Балкани

Днешната ни битка всъщност е битка на Европа със себе си, за да спази думата си. Крайно време е да започнем преговорите за заслужено членство и така ще бъдем общи победители. Честит ден на Европа, заяви македонският вицепремиер по европейските въпроси Никола Димитров, цитиран от скопския телевизионен канал “Нова ТВ“

Никола Димитров заедно с ръководителя на делегацията на ЕС в Северна Македония, посланик Дейвид Гиър, посети офиса на „Еко Поща“, бенефициент на програма на ЕС .

Той подчерта, че ЕС няма да бъде пълен, ако не интегрира страните от Западните Балкани и по този начин не завърши проекта на обединени европейски държави.

„В Деня на Европа, каза Димитров в обръщението си, отново говорим за бъдещето, мира, единството, стабилността и просперитета на нашия континент и трябва да се върнем към основата, към това, което ни обединява и защо искаме да изградим нашето общо бъдеще заедно“, каза той.

„Македония не само иска да бъде част от ЕС, но често сме показвали, че знаем как да се държим по европейски начин, по-специално чрез действията си като стабилен партньор на международната сцена и по думите на ЕС – ярък пример в региона за решаване на сложни въпроси. Това е пътят, по който вървим решително и неотклонно и няма да се откажем независимо от предизвикателствата, защото македонските граждани заслужават да бъдат официално част от това семейство,“ каза Димитров.

Той добави, че това, което обединява македонските граждани с ЕС, са ценностите и стремежът към по-добър живот на гражданите на Република Северна Македония (РСМ), които го заслужават, чрез незабавно отключване на европейския път. Този ангажимент, подчерта той, е съединителната тъкан, която обединява цялото ни общество, от партиен, политически, етнически характер.

Вицепремиерът Димитров подчерта, че през 21 век е недопустимо да се работи по разделение, по актуализиране на теми за промяна на границите, по въпроси на идентичността, които са по-характерни за 19 и началото на 20 век.

„Пандемията на СOVID-19 ни напомни колко сме неразривно свързани, зависими един от друг и уязвими, независимо къде се намираме, дали сме големи или малки, но силно обединени в различията, си помагаме“, каза Димитров.

Той подчерта, че ЕС от началото на кризата е показал, че е несравнимо най-големият донор на РСМ в борбата срещу пандемията.

Димитров също поздрави компанията Еко Поща, бенефициент на проект на ЕС, която се занимава с превоз на кореспонденция и стоки, без да застрашава околната среда.

Източник: epicenter.bg

Подобни статии

Ватиканът притежава над 5000 имота

4051 от притежанията на католическата царква са в Италия, а около...

Още в катергорията

Ватиканът притежава над 5000 имота

4051 от притежанията на католическата царква са в Италия,...

Франция прие закона за сепаратизма

Някои общности в страната широко критикуваха закона Парламентът на Франция...

ЮНЕСКО: Турция да представи доклад за „Света София”

Комитета за световно наследство на ЮНЕСКО е изразил "загриженост...