Нинова: Ще вземем най-доброто решение за България

Три варианта пред левицата за мандата за кабинет

На Национален съвет БСП решава дали да приеме мандата за съставяне на правителство, който се очаква да бъде връчен от президента Румен Радев на 5 май. А преди това левицата отбелязва Деня на труда

в Борисовата градина в столицата с митинг-концерт под наслов „Достоен труд – достоен живот“, организиран от Националния съвет на БСП, Градския съвет на партията, в-к „Дума“ и младежкото обединение на БСП.

Днес партията отбелязва и 130 години от организираното социалистическо движение в страната.

Нинова заяви, че Националният съвет на БСП ще вземе най-доброто решение за България.

На митинг-концерта тя посочи, че „моделът Борисов“ все още не е разрушен и призова за общи усилия политическите партии това да се случи. Нинова заяви, че БСП са подали ръка на новите партии в парламента, но не пропусна да отбележи, че част от действията им са учудващи:

Лидерът на БСП определи днешния ден като исторически:

„Напълно разбираме отговорността пред България и пред народа си. И ви уверявам, че след малко Националният съвет ще вземе най-доброто решение за отечеството и за хората. Изразявам пред нас опасение, че загледани всеки в своята малка, егоистична партийна битка, ще пропуснем голямата промяна. Защото днес на България трябват, не партийци, а държавници. И мисля, че смело, отговорно и честно, можем да кажем, че ние имаме своята визия как да се развива България“.

По-рано днес тя посочи три варианта – връщане на мандата, съставяне на правителство с лидер Корнелия Нинова или предлагане на кабинет с ограничен мандат, който ще има предимно експертен състав

Преди това депутатът Борислав Гуцанов – член на Изпълнителното бюро на социалистите, коментира за „Хоризонт“, че БСП ще подходи отговорно, но не се плаши и от предсрочни избори:

„Категорично БСП е готова за предсрочни избори. Това няма да ни изненада“.

Преди важните решения този следобед БСП отбеляза 1 май в Борисовата градина в столицата с митинг-концерт под наслов „Достоен труд – достоен живот“. Организиран бе от Националния съвет на БСП, Градския съвет на партията, в-к „Дума“ и младежкото обединение на БСП.

Депутатът Явор Божанов коментира, че решението за мандата ще бъде взето след сериозен дебат:

„Сега всички колеги ще кажат своето „за“ и „против“. Знаем, че е много трудна ситуацията, много деликатна от една страна в тази криза – икономическа, Covid, здравна, не би трябвало да добавяме и политическа криза. От друга страна основните политически играчи обявиха вече, че никой с никой не иска да работи като сърдити деца. Трудно е, ще вземем най-отговорното решение“.

Кирил Добрев, член на Националния съвет е на мнение, че Корнелия Нинова ще трябва да може да убеди, че е в състояние да излъчи кабинет, премиер и програма за управление

„Г-жа Нинова се готви за този миг 5 години. Ако към този момент не е подготвена, тя никога няма да бъде подготвена друг път“.

Източник: БНР

Снимка: БГНЕС

Подобни статии

Хаджигенов вижда 95% припокриване в концепциите за правосъдна реформа

"Изправи се. БГ! Ние идваме!" и "Има такъв народ" разговаряха за...

Още в катергорията

Румен Радев: В Северна Македония съществува език на омразата към България

"България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но...

Прокуратурата се провали по делото за трагедията край Своге

Софийската градска прокуратура е прекратила разследването срещу бившите шефове...