Огнян Герджиков: България има нужда една година да няма парламент

Това е най-големият бич за развитието на България – непрекъснато променящата се нормативна среда, изтъкна той

Много активно начало на служебния кабинет.

Такава оценка постави бившият служебен премиер Огнян Герджиков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Още в първите дни служебното правителство тръгна много устремно и активно. Впечатлен съм от състава му. Той е много добре балансиран, с изключително качествени хора. Това ми дава надежда, че ще бъде свършена добра работа”. Това заяви проф. Огнян Герджиков в студиото на „Събуди се”.

Не са водени разговори с мен. Щях да съм притеснен, ако бяха. Историята не бива да се повтаря”, каза още той на въпрос дали е бил поканен да участва в него.

Той коментира и рокадите по високите етажи на властта от последните дни. „Трябва да има рокади, но трябва да се спазва мярката. Много сериозни трусове могат да не дадат добър резултат, но пък защо идва нов кабинет, ако всичко ще е по старому? Трябва да се намери балансът”, посочи той.

Единственото, което би могло да бъде притеснително е дали ще стигнат парите, защото няма актуализация на бюджета. Новият министър на финансите обаче каза нещо много умно: „Ако бизнесът работи, ще има пари, ако не работи – няма да има”. Следователно трябва да се създадат добри условия и предпоставки, за да може бизнесът да работи”, коментира Огнян Герджиков.

Струва ми се, че България има нужда половин или една година да няма парламент, защото той непрекъснато произвежда продукция, една голяма част от която – некачествена. Това води до непрекъснати промени, а това е най-големият бич за развитието на България – непрекъснато променящата се нормативна среда. Това плаши инвеститорите и те бягат”, каза още той.

Герджиков даде за пример с Белгия и Израел. „Това са две развити страни. Те имаха много по-големи политически кризи. Колко години Белгия бяха без правителство? Това обаче не им пречи да се развиват добре, защото имат стабилно законодателство и икономика”, посочи той.

Не очаквам след 11 юли да се случи нещо по-различно от това, което очакват повечето, които наблюдават процесите – пак ще има един силно фрагментиран парламент. Някои партии ще качат малко, други ще слязат малко, ще влязат 1-2 нови партии и пак може би няма да достигне коалиционната култура за обединение. Възможно е отново да се стигне до нови избори”, прогнозира Огнян Герджиков.

„Има такъв народ” се уплашиха, че взеха толкова много и се оказа, че не смеят да посегнат към властта. Искаха вероятно да имат абсолютно мнозинство, за да съберат куража. Резултатът им беше впечатляващ, но какво от това? Даването на заден ход може и да им се отрази негативно на следващите избори“, допълни той.

Нормално е тези, които са слезли от политическата сцена да изразяват своето недоволство и негативизъм, обясни проф. Герджиков.

„Депутатите от 45-то Народно събрание действаха първата седмица като дрогирани“, отсече бившият служебен премиер.

Проф. Герджиков оцени краткия живот на 45-то НС като липса на баланс, виждане, еуфория, партийният интерес над националния и слава богу, че депутатите не се сбили. Ние сме млада демокрация и при нас липсва коалиционна култура. Нямам самочувствието на политически анализатор и социолог, за да кажа дали предстоят нови коалиции, отбеляза бившият служебен премиер.

Той недоумява защо се взима отрицателният опит на другите държави с машинното гласуване. Съвременният демократичен свят се отказа от машинното гласуване, което за мен е показателно, подчерта проф. Герджиков.

Той посочи, че ИТН се уплашили от властта, резултатът им бил впечатляващ – но какво от това?

Проф. Герджиков очаква спад в гласовете към ИТН на предсрочните парламентарни избори на 11 юли. За дебатите за закриване на специализираните съдилища и прокуратура в правна комисия, проф. Герджиков посочи, че е много странно изведнъж да се закрие цяла една съдебна система.

Не се прави така изведнъж, защото на някои не му харесва и какво, каза още проф. Герджиков.

Кадър: NOVA

Подобни статии

168 души заразени в последните 24 часа с COVID, 11 са починали

168 души са заразените в последните 24 часа с COVID, става ясно...

Още в катергорията

168 души заразени в последните 24 часа с COVID, 11 са починали

168 души са заразените в последните 24 часа с COVID,...

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...