Отворено писмо до вътрешния министър: Да бъдат разкрити полицаите, били граждани и журналисти на 2 септември

Отвореното писмо до Бойко Рашков изпрати Благовеста Кенарова – майката на журналиста Димитър Кенаров

Отворено писмо до служебния министър на вътрешните работи и вицепремиер Бойко Рашков написа Благовеста Кенарова – майката на бития от служителите на МВР журналист Димитър Кенаров. Припомняме, че боят и арестът на Кенаров се случиха в нощта на 2 срещу 3 септември по време на антиправителствения протест, наречен “Велико народно въстание”.

Предмет на отвореното писмо от Кенарова към Рашков е “медийната свобода в България и справедливост за протестиращи и журналисти, жертви на бруталното полицейско насилие”.

“Моят син, Димитър Кенаров, беше брутално пребит и задържан, въпреки легитимацията му като журналист и без доказана вина. Камерата му, с която е снимал е изчезнала след ареста му”, пише Кенарова.

“За съжаление правителството на Бойко Борисов демонстрира явна липса на интерес към подобряване на свободата на словото и медиите и към зачитане на Конституцията и международните си задължения”, пише още тя.

“Господин Министър, моля за Вашето съдействие да бъдат разкрити нарушителите от МВР и да им се потърси отговорност. Моля за справедливост за моя син Димитър Кенаров и останалите пострадали без вина журналисти и протестиращи граждани”, призовава Благовеста Кенарова.

Публикуваме цялото писмо на Благовеста Кенарова без редакции:

„Господин Министър,

По време на антиправителствените протести срещу правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020, полицията брутално наруши човешките права на мирно протестиращи граждани и журналисти, отразяващи протестите, а впоследствие на много от тях отказа правосъдие с абсурдно и антиутопично обяснение, достойно за Джордж Оруел [Репортери без граници].

По време на така нареченото „народно въстание“ на 2-ри септември 2020, през нощта, полицията окървави протеста. Моят син, Димитър Кенаров, беше брутално пребит и задържан, въпреки легитимацията му като журналист и без доказана вина. Камерата му, с която е снимал е изчезнала след ареста му.

В подкрепа на сина ми и другите пострадали журналисти, с доклади и изказвания срещу нарушенията на човешките права и медийната свобода в България, застанаха Асоциацията на Европейските журналисти България, Български и международни правозащитни и журналистически организации и медии, Еврокомисарят по защита на човешките права, Съвета на Европа, Американският посланик в София, Сената на САЩ, Репортери без граници, Амнести Интернешънъл и други престижни институции.

За съжаление правителството на Бойко Борисов демонстрира явна липса на интерес към подобряване на свободата на словото и медиите и към зачитане на Конституцията и международните си задължения.

В резултат България беше класирана на непрестижното 112 място за 2021 г. (едно място по-назад от 2020 г.), от 180 държави в световния индекс за свобода на словото и медиите на Репортери без граници (RSF) – най-ниското класиране от която и да е държава в Европейския съюз и Балканите (без Турция).

Господин Министър,

Моля за Вашето съдействие да бъдат разкрити нарушителите от МВР и да им се потърси отговорност.

Моля за справедливост за моя син Димитър Кенаров и останалите пострадали без вина журналисти и протестиращи граждани.

Вярвам, че ще имате воля да изпълните служебния и човешкия си дълг.

БЕЗ СВОБОДА НА СЛОВОТО И МЕДИИТЕ, ДЕМОКРАЦИЯТА Е НЕВЪЗМОЖНА!

С уважение,

Благовеста Кенарова

13 май 2021, София”.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички...

Още в катергорията

Йотова: Честит празник на всички, които изгарят невежеството

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано...

Промени в движението в София в празничния ден

Няма да има платено паркиране в „синя“ и „зелена“...