Повечето региони в Испания разхлабват мерките против коронавирус

От полунощ отпадна „състоянието на тревога”, въведено в Испания на 25 октомври миналата година, по време на втората вълна на пандемията от Covid-19
Това означава, че мерките за овладяване на заболеваемостта няма да се налагат от централното правителство, а всяко от регионалните правителства ще решава само как да действа на своята територия.
В 17-те автономни региони и 2-та автономни града вече действат различни ограничителни мерки, наложени от местните власти. Повечето от тях обявиха, че ще премахнат забраната за преминаване между отделните региони, както и вечерния час, но има и такива като Балеарските, Канарските острови, Навара, Страната на Баските и Валенсия, които ще запазят нощното ограничение на мобилността, въпреки че се нуждаят от одобрението на съдиите, за да могат да прилагат тези мерки, тъй като засягат основните права на гражданите.
Висшият съд на общностите ще ратифицира мерките, предложени от автономните правителства, а Върховният съд с указ на Краля, одобрен от Министерския съвет, ще е последната инстанция, пред която регионалните правителства могат да подават жалби, ако съдиите отменят мерките им.
Това предизвика протести от страна на съдиите, според които борбата с пандемията е работа на здравните власти и политиците, а не тяхна задача. „Ние, съдиите, не сме тук, за да управляваме“, каза председателят на Камарата по административни спорове на Върховния съд Сезар Толоса и предупреди за „значителния дефицит“, който съществува в законодателството за извънредно здравеопазване.
Източник: БНР
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Подобни статии

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с доставчици на...

Още в катергорията

Дипломат №1 на Унгария: Домовете в Европа няма да се стоплят с политически изявления

Петер Сиярто добави, че подписването на дългосрочни договори с...

Der Spiegel: НАТО се готви за най-лошото след ултиматума на Русия за Украйна

"Москва може да нанесе ракетен удар, да започне кибератака...

Бил Гейтс: Светът ще се сблъска с по-смъртоносни и тежки инфекции от Covid-19

Основателят на Microsoft призова правителствата да се подготвят и...