Позицията на Китай за конфликта между Израел и Палестина в три гледни точки

Скорошната ескалация на конфликта причини голям брой жертви, което е тревожно. Това каза китайският държавен съветник и външен министър Уан И на пакистанския външен министър Шах Махмуд Курейши в телефонен разговор, по отношение на сулшващото се между Израел и Палестина

Китай има три гледни точки:

Първо, основната причина за влошаването на положението е, че палестинският въпрос отдавна не е решен справедливо. По-специално, правото на Палестина за създаване на независима държава непрекъснато се нарушава и тежкото положение на палестинския народ се задълбочава допълнително.

Второ, основният приоритет е спирането на огъня и насилието. Съветът за сигурност на ООН носи отговорността да съдейства за смекчаването на напрежението възможно най-скоро. Като ротационен председател на Съвета за сигурност Китай подтикна два пъти съвета да проведе спешни консултации по конфликта и изготви изявление за пресата на председателя на съвета. За съжаление обаче до момента той не успя да постигне споразумение и позицията, възприета от САЩ, стои на противоположната страна на международното правосъдие.

Трето, основното решение на палестинския въпрос се крие в прилагането на „решението за две държави“. Китай ще бъде домакин на открит дебат за конфликта между Палестина и Израел в Съвета за сигурност. Пекин се надява, че всички страни могат да постигнат единодушие по този въпрос. Китай ще продължи твърдо да подкрепя справедливата кауза на палестинския народ за възстановяване на законните му права, каза още Уан И.

Източник: fakti.bg

Снимка: AFP

Подобни статии

Тревога в Япония! Нова авария в АЕЦ „Фукушима“

Според експертите е възможно причината да е спукана тръба към някой...

Още в катергорията

Тревога в Япония! Нова авария в АЕЦ „Фукушима“

Според експертите е възможно причината да е спукана тръба...

Нова и опасна мода: да се заразиш умишлено с COVID-19

“Телеграм” се превърна в любимата платформа на крайнодесните и...

Танкер с руски екипаж се запали в Черно море

Инцидентът е станал край нос "Железния рог" В Черно море...