Проф. Искра Баева: Китай е основната опасност за Запада, а не Русия

Социализмът започва да заглъхва като алтернатива. На негово място се възражда консервативно-националистическата алтернатива

„Има един установен световен ред и той е установен след победата над Хитлер. Този световен ред, който създаваше продължителен период на мирно съжителство, започна да се разклаща. Социализмът започва да заглъхва като алтернатива. На негово място се възражда друга алтернатива на либерализма, това е консервативно-националистическата алтернатива. Това доведе до опити за формиране на нова световна система с повече от два силови центъра. Това е причината за всичките сътресения“.

Коментарът пред БНР е на проф. Искра Баева, преподавател по история в СУ „Св. Климент Охридски“.

По думите ѝ Русия е променила коренно облика си и е придобила характеристиките на консервативна имперска сила.

„Това я противопоставя на либералния Запад. Но този либерален Запад има противници и в самия Запад. В момента наблюдаваме голямо идеологическо противопоставяне между либерализма и националистическия консерватизъм. В състоянието на несигурност се раждат искрите. Не трябва да се изобретяват нови правила. Трябва да се завърнем към стабилността на правилата, създадени след Втората световна война. Световните лидери трябва да признаят това и да признаят, че светът е подвижен“.

В предаването „Събота 150“ проф. Баева допълни:

„Китай е основната опасност. Не Русия. Западът някак иска да влезе отново в старата битка, която е спечелил от Студената война. Но светът се е променил“.

Според нея администрацията на американския президент би могла да намери верния път за продължаване на политика, която ще запази САЩ като водеща сила в света, но не единствената.

Историкът коментира и темата за демокрацията – „от формална гледна точка много държави са демокрации, но по същество не са“:

„Демокрацията е хубаво нещо. Може и да е либерална, може и да е консервативна. Затова трябва да се гледат интересите на света, а не толкова идеологическото противопоставяне“.

Подобни статии

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на народа доведе...

Още в катергорията

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на...

Атанас Пеканов: Зелената сделка е както опасност, така и възможност за България

Не трябва да се съсредоточаваме върху аванса, който България...