Разпространиха част от доказателствата по шпионския скандал с Русия

Шестима са обвинените за шпионаж в полза на Русия, петимата са в ареста, а шестият е на свобода, след като направи пълни самопризнания

Два месеца след като настоящи и бивши военни и разузнавачи бяха обвинени в шпионаж в полза на Русия, от военната прокуратурата разпространиха част от доказателствата, които са събрани, предаде БНР.

Документи с класифицирана информация са били намерени в служебни помещения в Народното събрание и в Министерството на отбраната. В парламента е било работното място на Любомир Медаров, началник на регистратурата за класифицирана информация, а във военното ведомство на Петър Петров, заместник-началникът на бюджетната дирекция там.

Експертиза установила, че от служебния си компютър третият обвиняемия – Димитър Влахов, е осъществил достъп до 18 файла с информацията с гриф „държавна тайна“.

При претърсвания в дома на Иван Илиев, бивш служител на разузнаването, който е обвинен като ръководител на престъпната група, са били открити документи, в които се съдържа информация за локациите на провежданите между обвиняемите срещи.

Назначени са експертизи на флаш памети, компютърни конфигурации и мобилни телефони, съобщават от военната прокуратура.

Шестима са обвинените за шпионаж в полза на Русия, петимата са в ареста, а шестият е на свобода, след като направи пълни самопризнания.

Заради аферата България обяви за персона нон грата руски дипломати, на което Русия отговори със същото.

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията