Румен Радев: Бойко Борисов абдикира от отговорност и предаде хилядите си симпатизанти

Камелия Нейкова стана председател на ЦИК

След остри дебати кандидатурата на Камелия Нейкова за председател на ЦИК беше представена официално от Виктория Василева от ИТН и тя бе подкрепена от всички представители на политическите сили при президента.

Василева представи и декларация за съгласие на Нейкова името й да бъде издигнато за поста.

Мустафа Карадайъ подкрепи предложението, като посочи че той е работил с Нейкова в ЦИК. Същото сториха и БСП и останалите политически сили.

При това положение Камелия Нейкова става председател на ЦИК,

Димитър Димитров от ГЕРБ остава зам.-председател, заяви държавният глава.

„Въпреки разменените остри политически нападки, искам да благодаря за отговорността на всички тук. Надявам се, г-н Йорданов вашата партия да не снеме утре доверието си от г-жа Нейкова и да стоите зад кандидатите си“, завърши Радев с препратка към Борисов.

Бойко Борисов абдикира от отговорност и предаде хилядите си симпатизанти. Това каза президентът Румен Радев по време на допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК, предаде „Фокус“.

„Г-жо Атанасова, искам да поздравя специално вас за усилията ви да наложите кандидатурата на Красимир Ципов. Точно така трябва да се бори лидерът на всяка партия. Но за съжаление и вие и хилядите ви симпатизанти бяхте предадени от г-н Борисов, който абдикира от отговорността, под която се огъна. Остава ни някоя от по-малките партии да поеме отговорност и да не се води от тесни партийни сметки, за да избегнем хаоса, който влиза отново от вчера“, заяви президентът.

От своя страна председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова посочи, че вчера лично Борисов е оттеглил кандидатурата на Ципов по молба на Ципов. „Имаше лични нападки към кандидатурата му и персонално към личността му. Считам, че е некоректно да ползвате мен по отношение на твърдения за отговорността. Единствено ГЕРБ-СДС представи не само състав и структура на МС, но и кандидатура за председател на ЦИК. Той обаче ще трябва да работи с Изборен кодекс с противоконституционни текстове“, посочи тя.

Според Тошко Йорданов от „Има такъв народ“ Десислава Атанасова леко е поизлъгала, че Ципов е решил сам да напусне.

Иван Иванов от БСП заяви, че поддържат свое становище, че е неприемлив кандидат от ГЕРБ за председател на ЦИК, но обстоятелствата са били такива. „За нас е неразибираемо и нелогично оттеглянето на неговата кандидатура. Отчитаме го като опит за саботиране на изборния процес. Имаме решение за неиздигане на кандидат“, коментира той.

ЦИК може да функционира и без председател, докато се назначи такъв – ние ще се съгласим с каквото и да е предложение. Това каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ по време на допълнителните консултации за излъчване на председател на ЦИК.

„Ситуацията е доста странна, защото имаше заявка от ГЕРБ да заеме председателското място. Притеснителни са мотивите за оттеглянето на кандидатурата. Правомощията на председателя на ЦИК са определени от закона, но той е един от колективния орган, ние ще се съгласим с каквито и да е предложения да има председател, но ЦИК може да функционира и без такъв, докато се назначи“, коментира Карадайъ.

Лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов посочи, че всяка такава процедура трябва да се използва, за да се осъзнае нашата демокрация. „ГЕРБ след изборите се опитва да твърди, че има определени права, които се следват за тях. Днес виждаме, че демокрацията е въпрос на количество, но не само. И качествата имат значение. Това не са нападки. Качествата на един или друг човек за заемането на такава отговорност имат своето значение. Това, че една партия е получила много гласове съвсем не отменя факта, че може да има такова ниво на токсичност, че с нея не може да се работи. Когато виждаме, че ГЕРБ се държи като фактор, който създава хаос и бламира процесите, нещата трябва да се назовават с ясните имена“, каза той.

Ситуацията има и добрата страна – очевидно лидерът на ГЕРБ се съгласи с мнението на останалите парламентарно представени партии, че кандидатурата на Ципов е неподходяща, каза Мая Манолова. ГЕРБ показват липса на уважение към институциите, и към правилата, и към останалите партии. Депутатите на ГЕРБ доброволно са се превърнали в заложници на своя лидер. Вие нарушавате правилата, подавайки друго име. Трябва да си понесете последствията заради бламирането на ЦИК, каза Манолова.

Ако комисията бъде назначена без шеф, тя трябва сама да си избере такъв. Кодексът обаче не предвижда такава възможност. Длъжността на конкретния кандидат трябва да бъде посочена, обясни експертът проф. Емилия Друмева.

Подобни статии

От ДПС се оплакаха, че премиерът ги е заплашил, че ще ги оправи

За заплахата алармира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който припомни по-миналата...

Още в катергорията

От ДПС се оплакаха, че премиерът ги е заплашил, че ще ги оправи

За заплахата алармира председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който...

Камионите на ГКПП “Кап. Андреево” вече са 1000. Инспектори напускат, не щат да са хамали

Хаосът на “Капитан Андреево” става все по-голям. Опашката от...