Сенатор Гянг прие посланика на Република България

Сенатор И. Д. Гянг, заместник-председател в Сенатската комисия по отбрана бе домакин на негово превъзходителство Янко В. Йорданов, посланик на Република България в Абуджа в понеделник, 10 май 2021 г. По-рано предишната седмица сенаторът беше домакин на българска бизнес делегация в неговата резиденция Rayfield, Jos.

Посланик Йорданов информира сенатора за желанието на страната ни да укрепи съществуващите връзки с Нигерия. Той разкри области, в които България търси взаимно двустранно сътрудничество с Нигерия, сред които са;

  1. Търговска и промишлена индустрия, където Българската търговско-промишлена индустрия търси сътрудничество с нигерийския си колега на национално и поднационално ниво, за да проучи и разшири възможностите за бизнес партньорство и инвестиции.
  2. Образователен обмен и специални субсидии за обновяване и надграждане на инфраструктурата за основно образование.
  3. Институционално сътрудничество на Българската дипломатическа академия при обучение и експозиция за дипломати.
  4. Обмен на новини и информация на национално и под национално ниво на Агенция за новини.
  5. Стратегическо участие в способности, свързани с отбраната, които могат да помогнат на Нигерия да се бори с тероризма.
  6. Секторите на земеделието и минното дело също представляват интерес за българските инвеститори и наличието на приложима технология за трансформиране на селскостопанските практики и производителност.

Сенатор Гянг приветства посланик Йорданов и оцени сърдечните двустранни връзки между Нигерия и България. Той подчерта необходимостта от сътрудничество между двете държави за справяне с глобалните предизвикателства, тъй като никоя нация не може да съществува изолирано.

Сенаторът оцени подчертаните области на възможно сътрудничество, като увери посланика в поемането на ангажименти на национално и поднационално ниво в това отношение.

Сенаторът подчерта необходимостта двете страни да се възползват от съществуващите връзки в полза на своите граждани и приветства предложението на България да се възползва от способностите на Нигерия за отбрана в борбата с тероризма.

Сенатор Гянг и посланик Йорданов видяха необходимостта от подновяване на междупарламентарната платформа за приятелство между Нигерия и България предвид очевидното последващо укрепване на съществуващите връзки на двете страни в рамките на българската политика за сътрудничество за развитие.

Да приветства посланика беше Хон. Дачунг Муса Багос, член, представляващ федерален избирателен район Jos South / Jos East в Националното събрание.

Ибрахим Муса Ашомс,

Специален асистент,

Медия и протокол към

Сенатор И. Д. Гианг, еск.

Подобни статии

Унгария и „Газпром“ подписват нов дългосрочен договор за доставка на природен газ

Унгарският външен министър Петер Сиярто и ръководителят на руския газов гигант...

Още в катергорията

Унгария и „Газпром“ подписват нов дългосрочен договор за доставка на природен газ

Унгарският външен министър Петер Сиярто и ръководителят на руския...

Мощно земетресение разтърси о. Крит

6.5 по Рихтер Силно земетресение разтърси остров Крит в Гърция....

Германия е изправена пред продължителни преговори за кабинет

Социалдемократическата партия в Германия печели парламентарните избори с 25,7...