Служебният здравен министър смята, че COVID кризата може да се управлява и без щаб

В служебното правителство на президента Румен Радев политикът и юрист Стойчо Кацаров заема поста министър на здравеопазването. Кацаров е бил депутат в 38-ото и 39-ото Народно събрание от листата на Обединени демократични сили (ОДС), както и зам.-министър на здравеопазването в правителството на Иван Костов. Кацаров заема поста на служебен здравен министър за първи път, поясняват от Дневник.

Кацаров е и председател на „Център за защита на правата в здравеопазването“. Той редовно коментира в медиите теми от областта на здравеопазването, като често е бил критичен към работата и решения на министри в правителствата на ГЕРБ, включително през последната година и към управлението на кризата с COVID-19.

Логично е да се предполага, че темата с COVID-19 ще продължи да е от основно значение в здравеопазването и през двата месеца управление на служебното правителство. Вероятно сред първите решения пред Стойчо Кацаров е да определи дали и с кого ще се консултира за управлението на епидемията, след като досегашният щаб бе назначен към премиера в оставка Бойко Борисов.

„Ограничителните мерки, дистанцията и дезинфекцията е видимо, че не вършат почти никаква работа. Единственият доказано ефективен начин да се спре разпространението на вируса е ваксинацията“.

Това изказване на Стойчо Кацаров е от 19 април в ефира на телевизия „Блумбърг“, цитирано и на сайта на организацията, чийто председател е Кацаров. В разговора той изразява мнение, че щабът за коронавируса е „приумица на Бойко Борисов, създаден с политически основания да съобщава лошите новини, за да не го казват политиците“. По думите му COVID кризата може да се управлява и без щаб, защото в закона е записано, че тя е отговорност на министъра на здравеопазването и на главния държавен здравен инспектор.

В медийните си изявления през последните месеци Кацаров неведнъж е определял организацията като лоша, отбелязвал е и че според неговите виждания е трябвало да се даде приоритет на възрастните хора за ваксиниране срещу COVID-19.

Биографични данни
В съобщение до медиите, с което прессекретариатът на президента уведомява за състава на служебното правителство, е упоменато, че Стойчо Кацаров е роден през 1964 година в Дупница. Той завършва медицина през 1990 година и магистратура по право през 2004 г. Има специалност по вътрешни болести и специализация по здравен мениджмънт.

„Участвал е в управителните органи на няколко лечебни заведения, бил консултант на Националния омбудсман и хоноруван преподавател по здравен мениджмънт“, пише още в съобщението от пресслужбата на държавния глава, като имената на лечебните заведения не се посочват.

Подобни статии

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше...

Още в катергорията

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник...