Сутрешните навици, които вредят на здравето

Ставането рано сутрин не е лесна задача, особено ако сте се отправили към леглото твърде късно предната вечер. Но заради пандемията и работата от вкъщи, мнозина от нас започнаха да се събуждат малко преди началото на работния ден, да правят кафе набързо и направо да сядат пред компютъра

Да, това е много удобно, но с връщането в офиса ще срещнат трудности в подготовката, защото са свикнали да си почиват повече.

Ако вие сте от онези, които не се събуждат с първата аларма, ако близките ви трябва да ви вдигат с танк или ви гонят, за да закусите, със сигурност трябва да промените сутрешния си режим. В противен случай ще нанесете вреди на здравето си. Независимо дали го усещате или не, в един момент всичко това ще ви накара да си създадете по-приятен начин за започване на деня, пише tialoto.bg.

Кои сутрешни навици вредят на организма?

Отлагане на алармата

07:30 – 8:00 – 8:10. Разсрочвате ли алармата си по този начин? Мислите си, че може да поспите още малко и след първия звън отлагате с още 30 минути. След това идва време на новата и вие си давате допълнителни 10 минути, но това не е полезно за организма. Каквото и да направите, така само рискувате да имате лоша сутрин. Специалисти разкриват пред Curejoy, че познатият звук на будилника или мобилния ви изваждат от естествения цикъл на сън. Спирането и оставането в леглото обърква мозъка ви. Това води до неприятно чувство на умора за „добро утро“.

Отлагането на алармата кара организма ви да мисли, че започва нов цикъл на съня, което може да доведе до успиване и закъсняване за работа, но и главоболие и обща отпадналост. Вместо да се опитате да наваксате, станете веднага след изключването на алармата, измийте лицето, вземете си душ и така ще бъдете по-ведри.

Събуждане на тъмно

Цикълът на тялото сън-събуждане реагира на слънчевия. Когато се стъмни, тялото приема сигнала, че е време за сън. И обратното – усети ли светлината и лъчите навън, е готово за ставане.

Хубаво е вечер да пуснете щорите или завесите, както и да заспите без телевизор, на нощна лампа или друга приглушена светлина. Но когато се събудите, веднага погледнете прозореца и пуснете дневната светлина в дома си. Дори може да подишате чист въздух и да направите няколко упражнения за раздвижване. Така ще сте по-енергични.

Първата напитка – кафе

Повечето от нас не могат без кафето, по-точно кофеина в него, който ни кара да се събудим и настроим за работа по-бързо и лесно. Но все пак топлата напитка не бива да бъде първата течност за деня, защото с течение на времето ще навреди на здравето ни.

Ако пиете кафе на гладно и ядете чак на обяд, това може да доведе до енергиен срив и желание за още и още кофеин, който вече в средата на деня не действа по същия начин. Той може да причини и чувство на глад и желание за сладко, както и да забави нашите реакции понякога.

Кафето може да предизвика киселини, освен това дехидратира организма, ако не пиете достатъчно вода и други течности. След по-продължителната му консумация кофеинът повлиява на надбъбречната жлеза и намалява енергийните депа.

Топла вода с лимон, сок алое или пък малко билков чай, са чудесни за пиене рано сутрин. Те прочистват от токсините и също дават тонус. Просто ги заменете с кафето и усетете ефекта им.

Пропускане на закуската

Ако ви е трудно да се събудите и спите до последно, то едва ли имате време за закуска, камо ли за прическа и грим. Бързайки за работа, похапвайки в движение или направо обядвайки, вие също не помагате на организма си. Това може да причини забавен метаболизъм или някои други проблеми.

Неведнъж специалисти по хранене и диетика са отбелязвали, че закуската е най-важното хранене за деня. Дори и да искате да отслабнете, не бива да я пропускате, а да сложите нещо в устата си, макар и малко, което да ви засити. То ще предотврати и преяждане по-късно.

Когато не закусваме, ние се изтощаваме по-лесно и прегладнели поглъщаме по-голямо количество храна. Да не говорим, ако тя е пълна със захар. Ето защо може да си я приготвяте от предния ден или ако ставате поне 30-40 минути по-рано от обичайното.

Липса на сутрешна гимнастика

Ставате бавно, отивате в кухнята, правите си кафе, но вашето тяло още спи. То трябва да освободи повече ендорфини, за да задейства своето „енергийно колело“. Затова, преди да вземете душ, си направете малко гимнастика. Може да пробвате няколко йога пози за раздвижване или пък да направите едно 10-минутно разтягане, с което ще подобрите притока на кръв в тялото и ще се мотивирате за предизвикателствата на новия ден.

Всичко това, което прочетохте дотук, изглежда доста трудно, но е напълно постижимо. Пробвайте го, като предишната вечер си легнете поне час по-рано и оставите електронните устройства малко преди лягане. По този начин ще успеете да се събудите след първата аларма, имате време да изпиете топла вода с лимон, да направите кратка тренировка и да подготвите визията си.

Подобни статии

Времето днес 23.10.2021

Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. От северозапад облачността...

Още в катергорията

Времето днес 23.10.2021

Днес през страната ще преминава студен атмосферен фронт. От...

Хороскоп за 23.10.2021

Овен Днес ще си дадете сметка, че не можете да...

Зелена чудотворна напитка, подсилваща имунитета ни

Направете си най-доброто зелено смути В студеното време все по-често...