Транслиране на глас от слушалка не е нито свобода на словото, нито журналистика

Ако бях министър, не бих препоръчвал уволнения на говорители, но той пък се извини за това. Аз обаче съм журналист с 30-годишен опит – забранен за канене в бТВ от години, защото казвам, каквото мисля – такива не останахме много. И по този повод:

Когато зрителят чува, че на някого му диктуват въпроси в слушалките и му се карат, крещят му и т.н., възпроизвеждащият въпросите не е журналист. И е смешно да се оплаква , че някой гост му пречи на  свободата на словото. Не става въпрос за нещо лично, а за порочната практика, която се наложи през последните години в трите големи телевизии. Ако искат да покажат свобода на словото, да хвърлят тези слушалки, пък да започнат да питат това, което драгият зрител всъщност иска да знае. Като например в коя държава в ЕС някой пуска шефовете на всички тайни служби 4 месеца в отпуска? Как НАТО например се отнася към едно такова спазване на партньорските ни задължения и дали не ни има по тоя повод за троянски кон: все едно дали на Русия или на посредствеността, най-меко казано.

Същото е, когато ретранслаторите с диктовка от слушалките канят политик, който им е викал Божков ТВ, Босфор ТВ или е правил 2000 проверки на самия Божков, пък нищо не е открил в тях, както се оказа, приети са не само отчетите му, но и разни розови хартийки, и „забравят” да питат защо така? Неотдавна в бТВ беше Галя Димитрова – пряко отговорната за провалените ревизии на лотарията шефка на НАП. Никой не я пита, а тя е, която не е събрала 500-600 или колкото са милионите по оценките на прокуратурата. Та и хората със слушалките допускат същите тези политици и чиновници да им се кълнат колко са за въпросната „свобода на словото”. Като реванширани на репресирани.

Оставете, ами да бяха питали Галя Димитрова, Влади Горанов, Кирил Ананиев за бухалковите и с куп нарушения на закона ревизии и проверки на Слави, Сега, 19 минути. Който е имал свобода на словото, се е сдобил с такива. Ще разберат какво е газене на закона от институции, даже на съдебни решения. Само да се поинтересуват, да попитат.

Ако говорителите бяха журналисти, сигурно щяха да задълбаят в наистина важните и наистина интересните теми. А такива теми никак не липсват.

Например, канят шефа на специализирания съд. Той разправя какви страхотни присъди били издадени, пък излиза, че те са произнесени по 0,7% от делата в същия съд, а много повече от тях са споразуменията. Това е цифром. Словом, няма нито една знакова присъда – топ висшестоящият осъден, при това при всевъзможни процесуални нарушения и несъразмерна репресия е Десислава Иванчева – бившият кмет на Младост. За подкуп, който така и не се доказа, че е взела. Най-лесно е да погледнем как действат в Румъния – осъдени премиери, министри, кметове на най-големите градове.

С питане и до Цариград се стига! Със слушалки – до кривата круша.

Борис Ангелов, 19min.bg

Подобни статии

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са налице и...

Още в катергорията

Румен Радев и сър Стюарт Пийч обсъдиха евроинтеграцията на Западните Балкани

Двамата бяха единодушни, че освен заплахите за сигурността, са...

МС реши: Държавната агенция за българите в чужбина отива към министъра на външните работи

Правителството определи „Български пощи“ ЕАД за стратегически обект от...

Освободиха зам.-министъра на отбраната Александър Петков

Това съобщиха от Министерски съвет Със заповед на министър-председателя Кирил...