Христо Бозуков: Няма изненадани от твърденията на Илчовски

“Смущаващи действия виждам навсякъде и може би навсякъде ще трябва да се правят промени”, заяви земеделският министър

„В последните дни преди вота на 4 април редица промени са били направени в структурите на Министерството на земеделието. Всичко това ще бъде обект на щателна проверка. Смущаващи действия виждам навсякъде и може би навсякъде ще трябва да се правят промени“.

Това заяви в ефира на БНТ служебният земеделски министър Христо Бозуков.

“Не се учудих и не вярвам някой от обществото да се е изненадал /б.р. – от твърденията на земеделеца Светослав Илчовски/. Знае се, че там, където има много пари (а в българското земеделие влизат много европейски средства), това изкушава да се създават корупционни практики, неправомерно да се усвояват средства. Затова се раждат много богати хора, олигарси. Разбрах това, което знаех. Мисля, че трябва да се промени схемата на действие в министерството и функционирането на съответните ведомства. Всички механизми са за въздействие и предполагат и корупция. Не заварих нещо нередно от одитите. Вероятно ще се наложи да се вкарват независими одити, за да може да се разкрие същността на нещата“, посочи Бозуков.

Той бе категоричен – ревизия ще има, но тя е трудно нещо, особено ако се разчита на заварените структури.

„Знаете те са наследени от предишното ръководство и предполагам са лоялни към него. Не може да се разчита на пълно въздействие според изискванията. Затова ще е трудно, но ревизията ще тече през целия период на служебния кабинет”, обясни земеделският служебен министър.

Бозуков заяви, че основните плащания по програмите са били извършени и остават някои дребни доплащания.

„И земеделският сектор е засегнат от COVID пандемията. За съжаление, през тази година средствата са много малко или липсват. Субсидиите на новите страни-членки са в известен процент по-ниски от тези на старите страни-членки. Борбата е да бъдат изравнени. Българските земеделски производители не получават същото ниво на средства както европейските“.

Подобни статии

Кои са жените зад дуото Петков-Василев

Друг човек от бизнеса - Даниел Лорер - също ще е...

Още в катергорията

Кои са жените зад дуото Петков-Василев

Друг човек от бизнеса - Даниел Лорер - също...

Пиарката на Вальо Златев пое партията на Кирил Петков

Пиар агенцията DD Agency на Диана Дамянова ще прави...