10 приложения на спирта в ежедневието, освен за дезинфекция

Спиртът често е използван като дезинфектант, но може да се използва и за други цели. И към всичко останало, той е отличен козметичен продукт. Ето 10 приложения на спирта в ежедневието, освен за дезинфекция:

1. Отървете се от дървениците

Напълнете спрей-бутилка със спирт и напръскайте в големи количества по матраците и възглавниците. Тъй като дървениците снасят яйца е необходимо действието да се повтори няколко пъти, за да се уверите, че сте се освободили от този проблем.

2. Замяна на дезодоранта

Ако сте отпътували през почивните дни и сте забравили вашия дезодорант, не се притеснявайте. Просто напръскайте със спирт под мишниците си. Той елиминира бактериите, които причиняват неприятната миризма. Но трябва да бъдете предпазливи и да го използвате само в краен случай, тъй като продължителната употреба може да предизвика раздразнение на кожата.

3. Домашна чанта за лед

Ако поставите спирт във фризера, то не се втвърдява напълно, а се превръща в студена маса. Защо е толкова важно? Благодарение на това му свойство можете да го използвате в случай, че се нуждаете от студен компрес. Налейте в найлонов плик, който се затваря херметически 1 част алкохол и 2 части вода. Отстранете целия въздух и го поставете във фризера. След около час сместа ще достигне желаната консистенция. Можете да я използвате при синини или, ако сте извън дома, да охлаждате храната.

4. Убива въшките

Спиртът е идеален за премахване на въшките на главата. Напълнете флакон с дозатор със спирт и добавете няколко капки лавандулово масло. Излезте в градината или на балкона и напръскайте скалпа със сместа. Срешете косата с гребен, за да премахнете мъртвите въшки. Препоръчва се гребенът да се постави в гореща вода и да се дезинфекцира за поне един час.

5. Почиства ушите добре

Много често за почистване на ушите се използват клечки за уши. Това е опасен метод, в резултат на което ушната кал се придвижва по-дълбоко в ушния канал. За по-безопасно почистване можете да използвате бял оцет и спирт. Те трябва да бъдат смесени в съд, навлажнете памучен тампон и почистете ухото.

6. Премахва лак за нокти

Много продукти за премахване на лак съдържат ацетон, който може да увреди ноктите, а силната му миризма може да предизвика гадене. Използването на чист спирт може да бъде отлична алтернатива. Това може да отнеме повече време, но ноктите ще бъдат по-здрави.

7. Премахва раздразнението от враснали косми

Врасналите косми са трудни за отстраняване. След като отстраните космите, някои участъци от кожата се покриват с червени петна. За да се справите с това явление, трябва да минете внимателно кожата със спирт, което ще премахне раздразнението, оставяйки кожата гладка.

8. Почиства кожата

В състава на кремовете, използвани за контрол на акне се съдържа бензил пероксид. Спиртът има същите характеристики. Поради своите противовъзпалителни свойства не само дезинфекцира съществуващото акне, но и омекотява кожата и предотвратява образуването на по-нататъшно дразнене. Бъдете внимателни, нанасяйки спирта директно върху засегнатите зони.

9. Бори се срещу херпеси

85% от хората са носители на херпесния вирус, но той не се проявява при всички. Ако имате херпес, опитайте да използвате 70% изопропилов спирт директно върху засегнатата област. Това ще ускори лечебния процес.

10. Използва се за дезинфекция на ръцете

Спиртът е отличен дезинфектант в домашни условия. Смесете 100 мл. алое вера с 50 мл. изопропилов спирт и ще получите отличен дезинфекционен разтвор за ръце.

Източник: fakti.bg

Подобни статии

Хороскоп – 30 ноември 2021 г.

Овен През този ден бъдете внимателни, защото може да подведете някого, без...

Още в катергорията

Хороскоп – 30 ноември 2021 г.

Овен През този ден бъдете внимателни, защото може да подведете...

2 зодии отмъщават жестоко

Да се стремиш към мир е качество, което не...

Успешният ден зависи от доброто събуждане

Ефективността на работата и качеството на решенията ни през...