3 навика, които неизбежно водят до инсулт

Лекари съветват да преосмислите хранителните си навици, ако тези 3 са сред тях

Възрастта не е единственото нещо, което увеличава автоматично риска от някои заболявания, като инсулт. Можете обаче да предотвратите опасното състояние, ако преразгледате хранителните си навици, пише zdrave.to.

Изследване, публикувано в списание Circulation, установи, че неподходящият начин на живот предизвиква повече от половината случаи на инсулт.

Спирането на тютюнопушенето, пиенето в умерени количества, поддържането на индекса на телесна маса под 25, упражненията в продължение на 30 минути всеки ден и избора на здравословни храни могат да намалят риска от инсулт с 80%.

Ето три хранителни навика, които са опасни за здравето:

Солени храни

Според проучване, публикувано в списание BMJ, храните с високо съдържание на натрий са част от диетата на повечето хора. Но това също така увеличава шансовете за инсулт.

Яденето на твърде много солена храна може да повиши кръвното налягане, според Американската сърдечна асоциация. Повече от половината от всички случаи на инсулт са свързани с високо кръвно налягане.

Избягване на банани

Избягването на банани и други богати на калий храни като боб, цвекло, картофи, спанак може да доведе до електролитен дисбаланс.

Диета с високо съдържание на калий понижава кръвното налягане, рисков фактор за инсулт. Според мета-анализ от Journal of American College of Cardiology, липсата на калий може да увеличи риска от инсулт заедно с риска от сърдечно-съдови заболявания.

Не ядете риба

Ако сте свикнали да приемате протеините чрез консумация на пиле, струва си да преразгледате този хранителен навик. Отказът от риба води до загуба на нейните превантивни свойства.

В сравнение с тези, които никога не ядат риба или ядат по-малко от веднъж месечно, участниците, които ядат риба един до три пъти месечно, имат значително по-ниски шансове да получат инсулт, според проучване, публикувано в списанието Stroke.

 

Подобни статии

P.I.F. и Ненчо Балабанов с трибют на Depeche Mode

Актьорът Ненчо Балабанов влиза в нова роля. Звездата от комедийния сериал...

Още в катергорията

P.I.F. и Ненчо Балабанов с трибют на Depeche Mode

Актьорът Ненчо Балабанов влиза в нова роля. Звездата от...

Павел Глоба предупреждава: Кошмарен ноември за 3 зодии

Популярният по цял свят руски астролог Павел Глоба съобщи...

Времето днес 18.10.2021

Днес облачността ще се разкъсва и намалява, на отделни...