The New York Times: Русия задмина САЩ във военното присъствие в Арктика

Вниманието на Русия към Арктика до голяма степен е продиктувано от икономически съображения

Русия, след като обърна внимание на изменението на климата навреме, „задмина Съединените щати“ в развитието на Арктика и укрепването на отбранителните си позиции там, пише The New York Times, цитиран от агенция „Фокус“.

Изданието отбелязва, че руското правителство „за разлика от Държавния департамент на САЩ в администрацията на бившия президент Доналд Тръмп “открито признава съществуването на климатични промени, приемайки през октомври 2020 г. Стратегията за развитие на руската арктическа зона и гарантирайки националната си сигурност за периода до 2035 г. Указът, подписан от президента на Руската федерация Владимир Путин, споменава по-специално „нарастването на конфликтния потенциал в Арктика, изискващ постоянно увеличаване на бойните възможности на групировките на въоръжените сили на Руската федерация, други войски, военни формирования и органи в арктическата зона.“

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Въпреки че въоръжените сили на Руската федерация нямат много общо с либералните западни политици или екологични организации като „Грийнпийс“, те споделят мнението, че ледът наистина се топи. Това им позволи да изпреварят САЩ“, посочва The New York Times. В същото време, според изданието, американската стратегия за Арктика „определено ще се промени“ по време на администрацията на настоящия президент Джо Байдън.

Вестникът цитира мнението на анализатора Майкъл Куфман от Изследователския център CNA, който по договор предоставя услуги на Американския военноморски и Морската пехота на САЩ. Според Куфман топенето на лед е „кошмар“ за Руската федерация. „Това отваря нов театър на военни действия в случай на конфликт със Съединените щати“, каза експертът.

В същото време авторът на статията, който по покана на Руската федерация посети най-северното летище на страната Нагурское на остров Земя на Александър, признава, че вниманието на Русия към Арктика до голяма степен е продиктувано от икономически съображения. Освен това той отбелязва интереса на Москва към разкриване на потенциала на Северния морски път в условия на топене на ледовете, както и към разработване на нови запаси от полезни изкопаеми. В същото време журналистът признава, че поканата на чуждестранни журналисти на руското летище му се е струвала като „демонстрация на възможностите на страната“.

Снимка: Emile Ducke for The New York Times

Подобни статии

Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва в това...

Още в катергорията

Ердоган: Турция ще купи още С-400

В бъдеще никой няма да може да се намесва...

ООН оповести нови данни за жертвите на конфликта в Сирия

Организацията твърди, че предишните числа са били "занижени" Най-малко 350...