Васил Божков: Минеков се оказа поредната “фурнаджийска лопата”!

Според проф. Минеков един закон, приет от Народното събрание през 2018 г. за промени в Закона за културното наследство, обслужва само един човек – Васил Божков

Бизнесменът Васил Божков отговори на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков заради обвиненията, че някои закони са обслужвали бизнеса му.

„Уважавам хората на изкуството. За съжаление, когато се закачат на държавната хранилка, те се променят коренно. Професор Минеков от протестър и борещ се против хунтата и Гешев изведнъж реши, че е част от “управляващия елит”. Започна да защитава тези, срещу които до вчера протестираше“, написа Васил Божков във фейсбук страницата си.

„Десетки години върша работата на държавата – събирам и спасявам културно-историческото наследство на България. Тази дейност министър Минеков обяви за “престъпна”. В другите държави за такава дейност дават медали. Моите уважения към скулптора Минеков, а към министър Минеков – да продължава да се навежда и да се наслаждава“, пише бизнесменът, споделяйки снимки от колекцията си.

 

Според проф. Минеков един закон, приет от Народното събрание през 2018 г. за промени в Закона за културното наследство, обслужва само един човек – Васил Божков. Според този закон всеки музей може да издаде сертификат за принадлежност и автентичност на обект от нечия колекция, дори частен. По тази логика, според Минеков, Божков би могъл да сертифицира собствената си колекция и е само чудо, че след като е бил „помолен да напусне страната“ и е заминал за чужбина, не я е взел със себе си – имал е пълно право.

Минеков припомни, че експонати от колекцията на Божков са пътували в чужбина за няколко изложби, били са показвани у нас в НИМ и НХГ, което ги легализира.

 

Подобни статии

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на народа доведе...

Още в катергорията

Първан Симеонов: След 2 г. COVID-19 нито сме защитени от вируса, нито сме свободни

Експертите взеха властта и презрителното говорене по адрес на...

Атанас Пеканов: Зелената сделка е както опасност, така и възможност за България

Не трябва да се съсредоточаваме върху аванса, който България...