Виолета Комитова: Корупцията се извършва от хора с власт и без страх от съд и прокуратура

МРРБ може да издаде виза за проектиране единствено и само на чисто нова сграда с височина 20 метра, уточни служебният министър по казуса с националната детска болница

По темата с предплатените авансово пари на фирми за пътно строителство Виолета Комитова посочи пред БНР, че това крие огромен инвестиционен риск парите да се изгубят, фирмите да фалират и нищо да не се построи.

„Този риск аз не бих го предприела, ако парите бяха лично мои.“

Това е все едно да си купите мебели сега за къща, която ще построите след пет години, отбеляза министър Комитова.

Предстоят срещи на ръководството на МРРБ с всички фирми, които са взели аванси. Ще работим, за да си завършат работата по договорите, категорична бе Виолета Комитова.

„Фирмите са доста. Една по една те ще дойдат при мен да поговорим. Те трябва да си завършат работата по договорите.“

Държавата отделя много пари за строителство на пътища, а ние всички сме инвеститори в тези пътища, защото се дават пари от бюджета. От друга страна обаче строителните фирми се оплакват, че парите са малко и това се отразява на качеството, отбеляза още Виолета Комитова.

„И двете страни са прави. Знаете ли защо се получава така? Защото между тези две има една дупка, в която се е наместило едно невидимо явление, наречено корупция. Тя няма партия, няма цвят, няма мирис, тя е невидима, тя е потайна, тя е коварна. Тя се извършва от хора, които имат власт. Те не се страхуват от прокуратура, от съдебна система, затова си позволяват да извършват корупция.“

Пред БНР Комитова заяви още, че знае как може да се случи превантивната борба с корупцията в строителството.

Няма да раздаваме повече пари за строителство без обществени поръчки като въпросните аванси, заяви тя. По думите й това е изкривило изцяло конкуренцията и строителната среда.

„Назад към пазарната икономика и конкуренцията.“

Занапред обществените поръчки ще бъдат без инженеринг, край на инженеринга, изтъкна Виолета Комитова.

През инженеринг за един път, на който му трябват 1 милион куб. метра насип, ние можем да напишем 3 милиона, поясни тя.

Министър Комитова планира още да въведе граждански контрол за качеството на даден обект в гаранционния срок.

„Не ни трябват контрольори. Ние ще контролираме качеството в гаранционния срок чрез гражданите.“

Относно бъдещата национална детска болница Виолета Комитова обясни, че 2004 г. тогавашното Министерство на здравеопазването се е произнесло по сградата-скелет – че тя не може да върши никакви функции, не е необходима, амортизирана е и няма да се ползва от системата на здравеопазването.

През 2011 г. е изготвен подробен устройствен план за цялата Медицинска академия, където на мястото на сградата-скелет е предвидена чисто нова сграда за детска болница с височина 20 метра. Последвал е обаче търг за реконструкция на старата сграда, разясни служебният министър на регионалното развитие.

„Днес регионалното министерство може да издаде виза за проектиране единствено и само на чисто нова сграда на това място с височина 20 метра“, подчерта Комитова.

Виолета Комитова декларира, че в работата си като служебен министър се ръководи от три принципа – прозрачност, законност в строителството, превантивна борба с корупцията оттук нататък.

Снимка: Красимир Свраков, economic.bg

Подобни статии

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник ЗЕМЯ беше...

Още в катергорията

На добър път към Победата, господин президент!

Преди пет години, на 4 август 2016 г., вестник...