В Скопие: Да се преговаря с България? Ще е катастрофална грешка да се поддадем на изнудването

Държавното ръководство да не преговаря за идентичността и езика, да спре преговорите с България, да прекрати всички незаконни и вредни споразумения, настояват академици, учени и бивши дипломати в РС Македония

Мисля, че настоящият политически елит трябва да спре тези безсмислени преговори възможно най-скоро, за да не допусне историческа грешка, която нито един политик не е правил преди тях – да предаде собствения си народ. Това казва д-р Елка Ячева Улчар от Института по македонски език, цитирана от скопското опозиционно издание “Плюсинфо“ в материал, представен от Агенция „Фокус“ без редакторска намеса.

Държавното ръководство не трябва да се поддава и да не преговаря за идентичността и езика, да спре преговорите с България, за да не предаде народа, да прекрати всички незаконни и вредни споразумения и да започне отново мирен и цивилизован процес на легитимация на македонската държава, предлагат академици, доктори на науките и бивши дипломати във връзка с преговорите с България, които поставиха корените на македонската идентичност и език до нивото на условие за започване на преговорите на Македония с ЕС.

Докато министър-председателят Зоран Заев и държавният глава Стево Пендаровски почти всеки ден чрез изявления и интервюта убеждават обществеността, че няма преговори за идентичността и езика, че това са червените линии, които няма да преминат дори с цената на забавяне на началото на преговорите с ЕС, лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски, позовавайки се на дипломатически кръгове, твърди, че Заев и Бучковски преговарят тайно за това Декларацията на българския парламент да стане част от преговорната рамка с ЕС.

Ако се ръководим от българската логика, значи сме несъществуваща нация

Що се отнася до това дали има реална опасност да се преговаря за етногенезата на македонската нация и историята на македонския език, д-р Елка Ячева Улчар от Института по македонски език казва, че не разбира как македонските политици смятат, че няма да преговарят за македонска идентичност, когато българската страна настоява, че основната характеристика на идентичността на македонската нация – македонският език, съществува от 1945 г.

Според Улчар позициите на самите българи са противоречиви. Те казват, че нямат проблем да назоват езика като македонски, а от друга страна широко популяризират книга, озаглавена „За официалния език на Република Северна Македония“, в която македонският език се определя като „западен диалект на българския“.

„Българските евродепутати в Брюксел настояваха за такова определение, произхождащо от БАН, за което бяхме информирани от Виена миналия март. По отношение на нашите политици, не разбирам как те си мислят, че няма да водят преговори за македонска идентичност, когато българската страна настоява, че основната идентичност на македонската нация – македонският език – съществува от 1945 г., точно както и нейните носители, македонците. От всичко това следва, че ние сме били българи до 1945 г. и че през 1945 г. сме станали македонци с указ, което е пълна глупост, защото македонският език има своя дълга история, а македонската нация има свое естествено развитие, както и всяка друга нация, която поради исторически обстоятелства е по-назад от другите балкански нации,“ казва Улчар.

Тя обяснява, че ако се ръководят от българската логика, македонците трябва официално да признаят, че са несъществуваща нация, с несъществуващ език, т.е. не само ще трябва да се откажат от македонците в Пиринска Македония (България), но и от македонците в Македония, т.е. сами от себе си, както и да сер признае, че принципите на АСНОМ са били историческа грешка и заблуда под диктата на комунистите.

„Не разбирам какво е да не водиш преговори за самоличност, ако някой като условие за „приятелство“ те накара да се откажеш от баба и дядо, майка и баща, от детството, младостта си… Абсурд! Човек без тези неща е човек без памет и той не само не е същият, но и не е човек! Ето защо смятам, че настоящият политически елит трябва да спре тези безсмислени преговори възможно най-скоро, за да не направи историческа грешка, която нито един политик не е правил преди тях – да предаде собствения си народ,“ завършва Улчар.

“Би било катастрофална грешка да се поддадем на изнудването от България“

Бившият дипломат Благой Зашов, от друга страна, казва, че е твърдо убеден, че македонските политици ще отстояват, че идентичността и езикът не са предмет на преговори.

„Нашите европейски приятели се присъединяват към това и те ще помогнат да се намери подходящо решение, което да задоволи и двете страни. По този повод бих искал да Ви напомня за разговор, който проведох в Съвета на Европа през 1994 г., когато висш служител в Съвета ме увери, че България не е искрена към Република Македония и че ще намерим компромис с Гърция, но че с България ще бъде много трудно. Ето защо България призна държавата Република Македония, но не и езика и народа. То се реализира в момента. Сега България предлага стратегия, разработена отдавна. Фактът, че не сме се споразумяли с Гърция, преди България да стане член на ЕС, сега ни предстявя като македонци, като народ и като политици,“ казва Зашов.

Според него тогава македонците не са разбирали, че силата на държавите-членки е в членството им в тези организации. Процедурите на ЕС и влиянието на Гърция и България върху тези организации им дават силата да изнудват друга държава.

„Вярвам, че би се допуснала катастрофална грешка, ако се поддадем изнудването от България. Това е война, която България води за завладяването на Македония, но с различни средства, война за осъществяване на „Санстефанската мечта,“ предупреждава Зашов.

Той смята, че евентуалното компромисно решение с България е възможно, ако се тръгне от португалския план, пътна карта, ако се тръгне от фактите, че македонският език е кодифициран. Зашов казва, че фактът, че македонският език е бил кодифициран по-късно, не означава, че той няма корени. Само език с корени може да бъде кодифициран от държавата. България, от друга страна, според него трябва да изхожда от фактите, т.е. че македонският език има македонски корени.

“След ребрандирането на идентичността, сега сме на път към самоунищожаване“

Академик Катица Кюлавкова заяви пред „Плюсинфо“, че не С.Македония нетрябва да приема никакви преговори с България за македонската историческа и културна идентичност и че България със своите официални документи на правителството и парламента, представени и приети като основа за разговори от ЕС, определя, в крайна сметка, поставя точно това като условие за даване на дата за започване на преговори за влизане на РС Македония в ЕС.

„Нашите политически представители предлагат с безпрецедентна лекота това, което е в основата на историята, културната история и историческата приемственост на македонския народ и македонската нация като залог за абстракция, обещание, което няма гаранция, и дори ако това се случи, става безсмислено с самият факт, че не може да бъде хубаво и цивилизовано да се отказваш от себе си, да си в общност с образувания, които не те уважават, нито правото за национален и държавен суверенитет съгласно приложимите международни конвенции. Ние вече не сме просто брутален прецедент, ние с ребрандирането на идентичността и отказа от културно-историческа приемственост и идентичност се делегитимирахме като разпознаваемо национално образувание и сега сме на път да се премахнем чрез вътрешни разделения, силна македонска миграция по света, както и подновени и засилени асимилационни и хегемонистични стратегии на съседите,“казва Кюлавкова.

Тя добавя, че в момента, в който президентът и министър-председателят постигнат съгласие по българските „крайни и лицемерни“ искания, които са известни, а именно мкердонците да признаят своята идентичност, но от 1945 г., ще започне процес на принудителна българизация на македонската идентичност – етническа, културна, историческа, езикова.

„Ако се откажете от генезиса и историята си, сте се отказали от суверенното право на съществуване. Македонците имат славянски генезис и култура и в никакъв случай не съдържат пробългарски и български елементи“, каза Кюлавкова.

Тя предлага спешно да приеме държавен консенсус за прекратяване на всички незаконни и вредни споразумения и договори и започване на нов мирен и цивилизован процес на идентифициране на македонската държава.

Има ли тайни преговори!?

В последното интервю, дадено на сръбския вестник „Политика“, президентът Пендаровски заема позицията на академици и професори, че македонската идентичност не може да се договаря и че македонската държавност и кодифицираният македонски език са цялостен процес и този факт трябва да бъде приет от всички като ключова стъпка към изграждане на сътрудничество, като се има предвид, че всички съседни държави имат еднаква стратегическа ориентация в Европейския съюз.

„Македонската идентичност и език не са, нито биха могли да бъдат обект на преговори. Нашата идентичност и македонският език са резултат от културни и научни факти, резултат от многогодишно историческо и културно развитие. Всъщност процесът на развитие на нашата идентичност и език не се различава от развитието на езиците и културите на съседните нации,“ каза Пендаровски в интервюто.

Премиерът Заев твърди, че властта не крие нищо в преговорите с България и че португалското предложение е на масата, което според него е добра основа за решение. Той казва, че ако македонският език и македонската идентичност са на масата, те няма да водят преговори и че не приемат българската декларация да бъде част от преговорите с ЕС.

Миналата седмица лидерът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски предупреди, че Заев и Бучковски са приели Декларацията от българския парламент да бъде част от преговорната рамка с ЕС в тайни преговори с България.

„Бучковски от София и Заев от Скопие, тези дни координират тайни преговори, където декларацията, приета от българския парламент, се предлага да стане част от преговорната рамка с Европейския съюз. Част от документа на българския парламент представлява оспорване на генезиса и уникалността на македонския език, преразглеждане на историята и периода на нашата антифашистка борба, както и присвояването на важни фигури от македонската история като български и др. отстъпки, които са пагубни за Македония,“ каза Мицковски.

Подобни статии

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на стандартните ваксини...

Още в катергорията

Данните показват: Moderna защитава по-добре от Biontech/Pfizer

Същевременно трябва да се има предвид, че ефективността на...

Завърши укрепването на конструкцията на парижката катедралата Нотр Дам

След силния пожар, продължил повече от 15 часа, френският...

Франция обвини в лъжа Австралия и САЩ относно новия договор за сигурност

В интервю за френска телевизия министър Жан-Ив льо Дриан...