Д-р Аспарух Илиев: Лекарите в България са сред основните скептици за ваксините

Специалистът изрази опасения, че определени партии ще използват анти-Covid и антиваксинална стратегия в предизборната кампания

„В България лекарите са една от основните прослойки, която не убеждава и е скептик по отношение на ваксинирането. Лекарският съюз трябва да стегне редиците си. Недопустимо е в лекарското съсловие да има само 20% ваксиниране.“ Това каза в интервю за БНР д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Университета в Берн. Според него това е „много тъжно и ние сме шампион в това отношение“.

„Нямам обяснение. За мен това е нещо изумително“, заяви Илиев в предаването „Преди всички“.

Относно изследванията на „Цибалаб“ за антитела, които показват, че 43% от населението у нас е имало среща коронавируса, Илиев отбеляза, че не може да се разчита на подобни данни.

Според Илиев изследването трябва да обхваща хора, които не са били в лабораторията заради съмнения, че са болни, или са имали друг проблем. Скритата бройка може да се установи от случайни проби на хора, които дори не са имали дори притеснения, че са болни.

Той сподели своето опасение, че тъй като по думите му тези 43% са „нереалистично високи“, това ще бъде използвано от много хора, които искат да застъпят идеята, че нямаме нужда повече от мерки, а ваксинирането е предостатъчно.

„Много се опасявам, че предстоящите избори ще ни доведат в ситуация, в която определени партии, които използват анти-Covid и антиваксиналната концепция и стратегия като основа на предизборната си кампания, бихме имали доста несериозен подход към заболяването, а това ще е проблем през есента и зимата“, коментира д-р Аспарух Илиев

За да бъде представителен резултатът, е необходимо предварително планиране и на случаен принцип, от всички региони на страната хомогенно да се обхване определен брой хора, посочи д-р Илиев.

„Именно за да знаем наистина доколко сме заплашени от следваща вълна, е необходимо това проучване да се проведе и то по всички правила.“

Новата база данни, обявена от здравния министър, е ценна информация, но това няма нищо общо с въпроса доколко хората са резистентни, допълни Аспарух Илиев.

Относно установения случай на делта-вариант на вируса у нас от април специалистът отбеляза, че два месеца по-късно тази информация вече е ненужна и безполезна. Илиев припомни, че много българи живеят във Великобритания и в летните месеци те могат да бъдат източник на нови случаи.

„Този единичен случай е само повърхността на айсберга.“

Феномен от превъзбуждане на имунната система от ваксинация няма, подчерта още Илиев.

Подобни статии

Пламен Николов: Страната не е имала премиер като мен досега

Искам да направим България просветена държава, ще заложим на образование, заяви...

Още в катергорията

Пламен Николов: Страната не е имала премиер като мен досега

Искам да направим България просветена държава, ще заложим на...

Слави Трифонов: Кандидатурата на Пламен Николов беше избрана преди две седмици

Всичко останало са спекулации, измислици и журналистически догадки, обяви...

Христо Иванов за кандидат-премиера на ИТН: Тъжна за страната е цялата тази работа

Очевидно непознат за нас колега. Симпатичен човек изглежда, но...