Европейско първенство по футбол: Къде и как ще си играе?

Ето някои от най-важните въпроси около предстоящия турнир:

Не трябваше ли първенството да се нарича EURO 2021?

Ако търсим логиката – да, трябваше. Но УЕФА все пак реши първенството да се нарича EURO 2020. За това има причини, свързани с търговските права над наименованието на първенството, но и с някои съвсем прагматични причини: например с това, че всички вече издадени билети, плакати и сувенири иначе трябваше да бъдат изтеглени и унищожени, а на тяхно място да бъдат произведени нови. Подобно разхищение обаче едва ли би било оправдано.

В кои градове ще се играе?

Единайсет стадиона останаха в крайната селекция след оказания през пролетта натиск от УЕФА. Европейската футболна федерация поиска ясни гаранции от организаторите, че на стадионите ще бъдат допускани зрители – въпреки пандемията. Това породи много критики. Властите в три града-домакини не пожелаха да поемат такива ангажименти, включително и в Мюнхен. Въпреки това баварската столица остана в списъка на градовете-домакини, от него обаче отпаднаха Дъблин и Билбао. Мачовете, които трябваше да се играят в ирландската столица, бяха прехвърлени към други стадиони. А тези в Билбао ще се играят в Севиля. Освен това ще се играе в Рим, Баку, Санкт Петербург, Будапеща, Букурещ, Амстердам, Глазгоу и Копенхаген. Голямата цел на отборите-участници в първенството е финалът на лондонския „Уембли“, който освен това ще приеме и двете полуфинални срещи от първенството.

Кои и как ще бъде допускани на стадионите?

Далеч не всички, които са се сдобили с билети. УЕФА анулира част от билетите и информира техните притежатели. Причината: срещите няма да се играят пред пълни трибуни. Единственото изключение е стадионът „Ференц Пушкаш“ в Будапеща, който ще може да използва пълния си капацитет от 68 хиляди зрители. На останалите 10 стадиона ще бъдат допускани ограничен брой посетители – в зависимост от актуалната пандемична обстановка.

Така например Мюнхен е подготвил три сценария: с по-малко от 7 хиляди зрители по трибуните, с 14 500 или с 27 хиляди запалянковци. В Глазгоу ще се играе при една четвърт от капацитета на „Хемпдън Парк“, т.е. пред максимум 13 хиляди души, в Лондон – пред 22 500 зрители по трибуните. Все още не е ясно пред каква публика ще се играят двете полуфинални срещи, както и финалът в средата на юли.

Какъв е регламентът?

В първенството участват 24 отбора, разпределени в 6 групи по четири тима. В предварителния кръг всеки отбор ще играе срещу всеки един от останалите три тима в групата, а двата отбора с най-голям брой точки се класират за осминафиналите на първенството. Освен тях четирите отбора с най-добри показатели сред завършилите на трето място в групите си също ще играят на осминафиналите. След предварителния кръг се играе на принципа на елиминирането – загубилият отбор отпада от първенството. Среща за третото място няма да се играе. Голяма изненада поднесоха аутсайдерите от Северна Македония и Финландия, които успяха да се класират за финалната фаза на турнира.

Кой ще спечели първенството?

Дори и в нормална обстановка това е много трудно да се предскаже. А след един сезон, преминал под знака на пандемията, е още по-трудно да се прецени кой от отборите в каква форма е. Само един пример: заради контузии Испания ще играе без нито една от звездите си от „Реал Мадрид“, което никога досега не се е случвало. За фаворити се смятат Франция, Белгия и Англия, която на всичкото отгоре ще играе и на родна земя. Ако Германия се справи със силните тимове на Франция и Португалия в предварителната група, тя дори би могла да спечели и турнира. Във всеки случай това ще бъдат и последните срещи на Бундестима под ръководството на Юрген Льов, който сред първенството се разделя с отбора.

Най-големият победител, поне така се надяват феновете, ще бъде завърналата се футболна емоция на голямо първенство: радостта по трибуните след дълги месеци на футболни срещи без зрители по стадионите е отново оживяла мечта за мнозина. Без значение дали запалянковците ще плачат от радост след победа или ще ронят сълзи след загуба на любимия им отбор.

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Известна българска снаха и бивша кеч звезда продава свои разголени снимки

Всичките абонати на сайта на Лана получават ексклузивни клипове от „Тик...

Още в катергорията

Известна българска снаха и бивша кеч звезда продава свои разголени снимки

Всичките абонати на сайта на Лана получават ексклузивни клипове...

ММС отне лиценза на Автомобилна Федерация на България

Министърът на младежта и спорта Радостин Василев издаде заповед,...

Димитър Бербатов се срещна с премиера Кирил Петков

Кандидат-президентът на БФС - Димитър Бербатов, и министър-председателят -...