Елена Поптодорова: Най-новото ни в армията датира от 80-те години на миналия ХХ век

Единственият ход е незабавно и последователно разследване на всички тези случаи

Това беше последната капка, когато разбрахме, че Военноморските ни сили не разполагат със съоръжение, което да извърши издирването на падналия самолет и трябваше да търсим помощ от частни фирми. Драмата е дъгогодишна и тежка. Свикнахме последните години да получаваме статистика на кое последно място сме, докато военната сфера бе останала някак настрана. Най-новото ни в армията е от 80-те години на миналия век, т.е. от около 40 години. Това коментира в предаването „Лице в лице“ по bTV бившият ни посланик във Вашингтон Елена Поптодорова във връзка с инцидента с падналия в Черно море МиГ-29 по време на вечерна тренировка.

,,По света вече се говори за изкуствен интелект, а тук не можем да намерим останките от падналия самолет. То пари за гориво няма, та как да осъществят тези задължителни летателни часове, когато не може да се покрие един задължителен минимум. Говорим за милиарди изтекли пари покрай енергийни проекти. Ако тези пари бяха отишли в укрепването на българската армия, щеше да е съвсем друго“, смята Поптодорова.

По думите ѝ във военното планиране у нас липсва стратегия и всичко се прави „на парче“, като последният ни изготвен план в тази насока е от далечната 2004 г., когато влизаме в НАТО, тъй като тогава сме се стараели да покрием критериите за членство в Алианса.

Вече сме в НАТО и нашите съседи няма да ни позволят да го напуснем. Но през цялото това време винаги имаше една латентна линия, която се опитва да задържи инерцията от миналото, затова още летим на МиГ-ове. Все още има упорство България да напредне технически в НАТО, отбеляза още бившият ни посланик в САЩ.

По адрес на закона „Магнитски“ и последвалите от него санкции Поптодорова посочи, че по този начин от Вашингтон са ни заявили, че „не сме си свършили работата с корупцията“.

,,Единственият ход е незабавно и последователно разследване на всички тези случаи, за които знаем и са известни, защото информация по тези казуси е известна от години – за корупцията в България се знае от години и във Вашингтон, и в Брюксел“, подчерта тя и препоръча разследването оттук-нататък да бъде съсредоточено върху записите от подслушванията.

Тези записи не са градска легенда, а материална улика. Нуждаем се от прозрачност и отчетност, за да се вижда какво вършим както от обществото, така и от съюзниците ни. Така че нека да тръгнем от записите, пък ако съвсем закъсаме, сигурна съм, че ще ни подпомогнат от САЩ. Просто трябва да се покаже добросъвестна воля, че имаме истинско намерение да се справим с корупцията, заяви на финала Елена Поптодорова.

Снимка: bTV

Подобни статии

Ген. Атанасов: Борисов се опита да разколебае хората да се ваксинират, къде е прокуратурата?

Ген. Атанасов представи водача на листата на демократите в Кюстендил Николай...

Още в катергорията