Иван Тодоров: Мерките заради санкциите по „Магнитски“ са на границата на правната издържаност – това е много близко до гражданската смърт и много опасно

„Добре е, че се вземат мерки във връзка със санкциите по „Магнитски“, но доколко те са правно издържани при липса на законодателен орган, Народно събрание“, заяви пред БНР проф. Иван Тодоров, адвокат и представител на големи международни компании.

Според него те са на границата между правната издържаност и доброто намерение.

По думите на проф. Тодоров в момента не се знае какви са последиците за лицата, контактували със санкционираните.

„Казва се министрите да вземат мерки, така че държавата да няма отношение с тези физически лица и фирми, но въпросът е какво се случва. Примерно банките започват да им блокират сметките, това води до резултат, че ако някой иска да си плати данъците, не може, не може да си плати и сметките за ток, не може нищо да прави. Това е много близко до гражданската смърт, което не знам дали е най-адекватната мярка в този случай“, смята той.

Проф. Иван Тодоров уточни, че мерките не са препоръчителни, а изрично се казва, че държавната администрация трябва да спре да контактува с тези лица и фирми.

„Поради твърде общите и не винаги прецизно формулирани текстове в решението на МС се налагат какви ли не забрани – блокиране на сметки, прекратяване на договори, т.е. нещата надхвърлят доста първоначалната цел на МС, което е много опасно, защото създава несигурност. Тези фирми имат голям оборот, имат назначени служители, не се знае какво ще стане с тях. Хубаво е тези неща да бъдат уредени предварително“, обясни още той.

Неговото мнение е, че има някакъв подбор в списъка с обявени свързани лица със санкционираните.

„Братя Найденови са в този списък и ще бъде странно да бъдат санкционирани точно тези, които са довели до повдигането на обвинение и разкриване на нарушения на Васил Божков. Не знам дали това ще е стимулиращо за други. Излиза, че като направиш нещо такова, на първо място вредиш на себе си“.

По думите му следващото Народно събрание трябва бързо да приеме специален закон, който да даде указания как да се прилагат санкциите по закона „Магнитски“ към български граждани и фирми.

Подобни статии

И Манолова тръгна срещу Радев – иска оставката на енергийния му министър

“Изправи се БГ. Ние идваме” поискаха оставката на министъра на енергетиката...

Още в катергорията

И Манолова тръгна срещу Радев – иска оставката на енергийния му министър

“Изправи се БГ. Ние идваме” поискаха оставката на министъра...

Александър Томов се регистрира за президентските избори

Той и проф. Лъчезар Аврамов са подкрепени от партия...

АБВ ще подкрепи Румен Радев на президентските избори

Президентът Радев и вицепрезидентът Йотова са предсказуеми в своето...