Кацаров: Незаконни трансплантации и злоупотреби в болница „Лозенец“, сменям ръководството

НЗОК даде болница „Лозенец“ (Правителствена) на прокуратурата

Причината: отчетено, но неизвършено лечение, за което са били платени държавни пари. Касата е установила и подписи на пациенти, за които има съмнение, че са фалшифицирани. Болницата е върнала 135 856,60 лева с обяснението, че отчетеното, но неизвършено лечение е плод на техническа грешка.

В отговор на констатациите служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви на брифинг днес, че е взел решение да освободи целия Съвет на директорите.

Негов председател е Любомир Спасов,  два мандата декан на Медицинския факултет на Софийския университет. Болница „Лозенец“ е и университетската база за студентите по медицина в Алма матер. Със заповед на Министъра на здравеопазването от 2014 г. е определен за национален консултант по трансплантология. През 2005 г. проф. д-р Спасов е обявен за Лекар на годината и Почетен гражданин на София. 2006 г. носи на проф. д-р Спасов ордена „Звезда на италианската солидарност“. През 2007 г. той получава и наградата „Достоен българин“.

 

„В болница „Лозенец“ е извършена проверка след журналистическо разследване. Резултатите показват, че болницата за ноември е отчела над 60 пациенти като лекувани там, които всъщност не са лекувани. В деня, в който е издадена заповедта за проверка, болницата е върнала парите, обяснявайки взимането им като техническа грешка“, обясни Кацаров.

Здравният министър е поканил директора на среща, но подумите му е получил неприемливи обяснения.

„Това са случаи, които ежедневно са регистрирани в Здравната каса. Това е, което на жаргон се нарича източване на Здравната каса. За мен това е абсолютно недопустимо, особено за тази болница, която беше една от най-подпомаганите в страната“, заяви Кацаров.

В тази връзка здравният министър е поискал справка за финансовото състояние на лечебното заведение. „Лозенец“ е завършила 2020 г. със загуба от над 21 млн. лв.

„Броят на заетите легла през цялата година е бил 23%. Тоест от 10 легла 8 са били свободни. Всяко едно от тия неща е достатъчно основание за предприемане на админстративни мерки. НЗОК е сезирала и прокуратурата, тъй като е имало и подправени подписи“, поясни здравният министър.

Той разкри, че в периода от 2019 г. до 2021 г. са извършени 14 трансплантации от живи донори на бъбрек. Всички донори са млади хора от Украйна и Молдова.

„Всички реципиенти са „роднини“ на донорите от Израел, Япония, Германия Оман и други. Има всички основания да се смята, че тези хора не са роднини помежду си. Знаете, че законът не позволява донорска ситуация, ако няма роднинска връзка. Агенция „Медицински надзор“ е извършила проверки и е получавала информация от съответните държави, че това са фалшиви самоличности, но не е последвала абсолютно никаква реакция“, добави Кацаров.

Извършена е и трансплантация през април от трупен донор.

„При обявяването на ситуацията се прави анализ на генотипа на донора и на базата на него от листата на чакащите по автоматична процедура се прави пресявка. На нейна база се посочва първия от тях, на когото да бъде направена трансплантацията. Това нещо е направено от „Медицински надзор“. В списъка има трима души. Първият е трябвало да бъде трансплантиран във ВМА. Вместо това, след телефонно обаждане, е трансплантиран четвъртият. Статусът му на спешност е обявен на следващия ден. Този човек е заемал много висок пост в държавната администрация“, разкри Кацаров.

 

След всички тези разкрития за злоупотреби, Кацаров е взел решение да освободи ръководството на болница „Лозенец“ от днес. Сменя се и директора на „Медицински надзор”.

„Причините за това са две. По доклада на инспектората огромна част от преписките бяха забавени. Освен това има лоши резултати по отношение на трупните донори. За изминалата година има само две такива трансплантации у нас. В тази връзка, миналата година е поискано да се направи изменение на наредбата, свързана с транспантациите, тъй като в много от болниците няма Съвет за оценка за мозъчна смърт“, обясни Кацаров.

В болница „Лозенец“ и в момента тече проверка, но липсвали част от документите. По информация на Здравната каса те са в прокуратурата.

Според здравния министър неговият предшественик е знаел за резултатите от проверката и е трябвало да действа. Проф. Ангелов твърдеше, че не знае за нея, но д-р Кацаров смята, че това е невъзможно.

„Ще проверим и други болници за подобни неща. Имаме достатъчно основание да смятаме, че това не е единственият случай, в който са отчитани неизвършени дейности. Ще се действа по същия начин навсякъде”, закани се д-р Кацаров.

На брифинга стана ясно още, че утре ще бъде взето окончателно решение по случая с Александровска болница.

На въпрос очакваме ли се следваща вълна на COVID-19 през есента, Кацаров заяви следното:

„Единственият начин да избегнем нова вълна е ваксинацията. Всички сме свидетели, че нито маските, нито дистанцията помагат изцяло. Експертите подозират, че е възможно да има нов пик, ако се забави процеса на ваксинация. Лятото е удобно време да се свърши тази работа. Опитваме се да проведем информационна кампания и нека всеки сам да прецени какво да прави. Нека не говорим за фантасмагориите за чипиране и да се облегнем на фактите. Пациентите не искат да се ваксинират, защото има странични ефекти. Ако видят обаче страничните ефекти в листовката на едно лекарство за кръвно, ще разберат, че те всъщност са повече”.

Здравният министър не се зае със задачата да прогнозира кога ще изградим колективен имунитет у нас. Той сподели, че се планира страната да дари ваксини на AstraZeneca на съседни държави.

„Никой не е починал у нас вследствие на ваксинирането. Има около 10-15 случая на тромбози, които са проверени, но не е открита причинно-следствена връзка с ваксинацията“, добави д-р Кацаров.

Подобни статии

183 са новозаразените с COVID-19

За последното денонощие у нас са регистрирани 183 нови случая на заразяване...

Още в катергорията

183 са новозаразените с COVID-19

За последното денонощие у нас са регистрирани 183 нови случая...

70% от американците не искат отново Байдън

Одобрението към президента на САЩ падна до 38% Почти толкова...