Кацаров отчита нисък обхват на ваксинация срещу COVID-19 в социалните домове

Здравните власти у нас отчитат нисък обхват на ваксинация срещу COVID-19 в социалните домове. С тази цел, министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров е поискал да се предостави обстойна и достоверна информация за ваксините срещу коронавируса на персонала и настанените в тях.

Кацаров е настоял за това в писмо до заместник-председателя по икономическите и социални политики и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев, както и до директорите на регионалните здравни инспекции. Това съобщиха от Министерството на здравеопазването.

Към 14 юни едва 7381 лица от персонала на социалните домове са ваксинирани срещу COVID-19, от които 3 422 са с поставена втора доза. От настанените в домовете 10 086 са ваксинираните, като 4 632 са със завършен ваксинационен цикъл, уточняват здравните власти.

Същевременно продължава регистрирането на епидемични взривове от COVID-19 в тези места, а проведените епидемиологични проучвания показват, че инфекцията се внася най-често от неваксиниран персонал.

„Затова е изключително важно да бъде предоставена достоверна информация за значимостта на заболяването и възможностите за профилактика чрез имунизация“, отбелязва д-р Стойчо Кацаров.

С оглед на зачестилите случаи на заразени в социални домове, е необходимо регионалните здравни инспекции да извършват насочен контрол по спазване на противоепидемичните мерки в социалните домове, както и инструктаж за незабавно информиране при поява на клинични оплаквания и поведение при потвърден случай на COVID-19, подчертава още здравният министър.

Подобни статии

216 са новозаразените с COVID-19

216 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24...

Още в катергорията

216 са новозаразените с COVID-19

216 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за...

200 новозаразени с COVID-19

Излекуваните са 111 200 са новите случаи на коронавирус у...

Кои са симптомите на Делта варианта?

Делта вариантът съвсем скоро ще измести доминиращия в Европа...